příjmení Edl a Livař
Text dotazu
Dobrý den, prosím o objasnění původu příjmení Edl a Livař (Liwař).
Předem děkuji, Marie Frantová
Odpověď
Dobrý den,
Příjmení Edl je německého původu a vychází z označení příbuzenského vztahu, konkrétně dědečka. Citujeme: "Edl (v Prachaticích idä = dědeček)- Endel, Endl, Endal (nikel Endel, 1414 - spojuje se střhněm.  enel = dědeček, vnuk). Zdroj: BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3. Endlů bylo v ČR v roce 2015 počtem 100, viz http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Endl/hustota/
Příjmení Livař se nám nepodařilo dohledat. V celé ČR žijí pouze 4 osoby s tímto příjmením, viz http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Liva%C5%99/hustota/ . Nejblíže Vámi uváděnému příjmení gramaticky je příjmení Livar, který je odvozen buď z osobního jména Oliverius, nebo Libor.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.01.2017 06:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu