Příjmení Dvouletá, Vrábl
Text dotazu
Dobrý den,
jednou jsme tak s mým přítelem přemýšleli, jak vzniklo mé a jeho příjmení.
Takže Vás tímto žádám, jestli by jste se pokusili zjistit původ našich příjmení.
Předem Vám moc děkujeme.
Dvouletá, Vrábl.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vrábl  patří mezi příjmení, která byla odvozena ze slov vráb či vrap (nářeční slovo vráb = vrabec, též někdo, kdo měl vrabčí vlastnosti (poskakoval, švitořil); vrap = záhyb).
Druhé Vámi uvedené příjmení Dvouletá není bohužel v knihách o českých příjmeních vysvětleno. Pravděpodobně se ovšem jednalo o člověka, u kterého bylo něčím důležité či charakteristické dvouleté období (věk, doba pobytu apod.)
Ke konci roku 2013 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 14 mužů a 169 žen s příjmením Vrábl/Vráblová (od příjmení Vrábl i Vrábel) a 205 mužů a 207 žen s příjmením Dvouletý/Dvouletá. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Další použité zdroje:
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.01.2015 15:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu