Příjmení Dedera
Text dotazu
Dobrý den,
nevím zda kladu dotaz na správném místě, ale velice by mne zajímal původ příjmení mé rodiny - Dedera.
Odpověď
Na internetu jsem našla tento výklad, je převzatý z časopisu:
Naše řeč, ročník 32 (1948), číslo 1
Příjmení Dedera
(F. N.) Příjmení Dedera je zhrubělá nebo mazlivá obměna slova děd, děda. Máme mezi svými příjmeními tvary podobné: Dědourek, Dadourek, Douděra (na západní Moravě říkají podle Bartoše, Dial. 460, dědovi dóda), tedy také s příponami obsahujícími r. Zdá se, že na vznik tvaru Dedera mělo vliv i příjmení Devera (ze stč. devěr svak, švagr); jsou (u Kotíka) také příjmení Tetera, Klukera. Vzorem při tvoření těchto tvarů mohly býti útvary odvozené z křestních jmen, na př. Jandera, Michera, Kubera, Ondera, Šimera, Vávera. Možná, že podnětem k vytvoření tvaru Dedera bylo spojení „děda Jandera“ a pod., neboť z něho mohla vzniknout rytmická a rýmující se dvojice dědera Jandera. Takový jev se pozoruje v přezdívavé dětské říkance o Karlovi: Kadlíště klíště padlo do hnojíště. — Změna slabiky v de je i v příjmení Deduch.
Zcela jiný výklad tohoto jména uvádí publikace Moldanová, Dobrava: Naše příjmení. Praha, Agentura Pankrác, 2004. (Jedná se o 2. opravené vydání knihy z roku 1983).
O jménu Dedera uvádí: Snad z něm. domácího osobního jména Dadder z osobního jména Theudohar.
Protože jsme knihovníci a ne lingvisté, nedokážu posoudit, jak dalece je rozdíl ve výkladu původu jména Dedera ovlivněn 56 lety lingvistických výzkumů.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
01.10.2014 15:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu