Příjmení Cvach
Text dotazu
Hezký večer,
ráda bych se dozvěděla jaký význam a původ má příjmení Cvachová.
Předem moc děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
při hledání původu příjmení Cvachová/Cvach jsme narazili na několik možných interpretací.
Dle slovníku Naše příjmení je příjmení Cvach odvozeno snad z osobního (tj. křestního) jména Svatomír, které nese význam mírumilovný. V moravském nářečí bylo rovněž běžné sloveso cvachtat = popohánět. Obdobami jsou příjmení Cvacho, Cvachoušek, Cvachovec.
(MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.)
Publikace Německá příjmení u Čechů uvádí, že české Cvach je dost možná počeštěným německým příjmením Zwach, které je odvozené z německého Zwack – tedy hřebík - přezdívka pro malého člověka.
(BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.)
Jak vidíte, výklad některých příjmení nemusí být úplně jednoznačný. Vznik příjmení se může lišit například dle místa a času vzniku a procházet různým komolením.
Pro zajímavost můžeme uvést, že dle statistik je žen s příjmením Cvachová v ČR 183 a nejhustější je výskyt tohoto příjmení v okrese Blatná. (http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Cvachov%C3%A1/hustota/)
Pokud by Vás dále zajímaly statistiky, co se týče četnosti příjmení v České republice, doporučujeme Vám využít stránky www.kdejsme.cz či www.nasejmena.cz. Naleznete zde četnost výskytu příjmení u žen i mužů, rozložení dle jednotlivých krajů či věkový průměr.
Použité zdroje
Při zjišťování etymologie příjmení jsme nahlédli i do těchto pramenů:
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.01.2016 14:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu