příjmení Čtveráček
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ příjmení Čtveráček a jestli nemá nějakou spojitost s příjmením Štveráček. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Čtveráček je zdrobnělinou z příjmení Čtverák, které vzniklo z apelativa čtverák = šibal, šprýmař, podvodník, tulák; též účastník selských bouří v 17. století, který pocházel z pražské městské chudiny; čtverák též za čtyrák = měděná mince v hodnotě čtyř grošů.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2014 v ČR 113 mužů s příjmením Čtveráček (s věkovým průměrem 44 let) a 116 žen s příjmením Čtveráčková (s věkovým průměrem 43 let). Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Použité zdroje
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.09.2015 11:20
Aneta Nestávalová píše:
Neděle 01.09.2019 18:00
Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat na historii a vznik příjmení Nestával / Nestávalová.
Děkuji :-)
PSK - admin píše:
Pondělí 02.09.2019 16:15
Dobrý den,
příjmení Nestával bylo odvozeno od příčestí minulého činného slovesa nestávat = přestat, nebýt. Patří tak do skupiny příjmení odvozených ze sloves z tvarů minulého času a přidáním přípony -l.
Pro zjištění informací o četnosti příjmení Nestával/Nestávalová na našem území můžete využít např. server Naše jména, který čerpá z údajů Ministerstva vnitra ČR (https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php), Kde jsme (https://www.kdejsme.cz/) nebo Příjmení.cz (https://www.prijmeni.cz/).
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 125. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také v rámci digitální knihovny Národní knihovny ČR - Kramerius 5 (pouze z počítačů v budově NK ČR): http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:4c8a7770-bc74-11e6-b333-005056827e51.
* BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. s. 273. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uu[…]1e3-b62e-005056825209BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. s. 273. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR): http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:756ab540-35bf-11e3-b62e-005056825209
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu