Příjmení Boček
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla původ příjmení Boček / Boczek.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Boček/-ová vzniklo ze zdrobněliny staročeského osobního jména Bok; či někde též z apelativa boček = nemanželské dítě (levo)boček.
Pro zajímavost uvádíme alespoň, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2014 v ČR 1828 mužů s příjmením Boček (s věkovým průměrem 42 let) a 1913 žen s příjmením Bočková (s věkovým průměrem 44 let). Tito žili na konci roku 2014 nejčastěji v Praze či Brně. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.czwww.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Použité zdroje
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.05.2015 14:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu