příjmení Bičík, Simon a Kos
Text dotazu
Mohla bych se ještě zeptat na příjmení Bičík, Simon a Kos?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bičík je odvozeno od stejnojmenného apelativa, tzn. slova bičík. Slovo bič, zdrobnělina bičík, je všeslovanského původu od slova bi-tí s příponou -č, tedy = nástroj na bití.
Příjmení Kos je odvozeno od stejnojmenného názvu ptáka; obdobně vznikla příjmení Kosek, Kosík, Kosák, Kosejk.
Příjmení Simon je latinskou a německou podobou osobního jména hebrejského původu Šimhon = naslouchající; česká podoba Šimon.
Četnost jednotlivých příjmení naleznete na adrese www.kdejsme.cz či www.nasejmena.cz.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.07.2014 13:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu