příjmení Beneš a Pour
Text dotazu
Dobrý den,
snažím se zjistit původy příjmení své rodiny. Nikde nemohu dohledat dostačující informace. Pomozte mi prosím zjistit původ příjmení Beneš a původ příjmení Pour.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Beneš/-ová vzniklo podle knihy "Naše příjmení" od Moldánové, D. z nárečního apelativa (=slovo obecného významu) beneš = malá buchta, druh koláče; u židů překlad osobního jména Benhart.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v ČR 9452 mužů s příjmením Beneš (s věkovým průměrem 41 let) a 9839 žen s příjmením Benešová (s věkovým průměrem 44 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Praze, Plzni či Brně. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
A příjmení Pour/ -ová vzniklo podle výše zmíněné knihy z počeštěním a nářečním vyslovováním německého příjmení Bauer (z německého apelativa bauer = sedlák).
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v ČR 814 mužů s příjmením Pour (s věkovým průměrem 42 let) a 791 žen s příjmením Pourová (s věkovým průměrem 47 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Praze, Hořicích či Hradci Králové.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
27.11.2014 11:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu