příjmení Bartůšek
Text dotazu
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, co přesně znamená příjmení Bartůšek.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bartůšek používá v ČR 277 lidí, z toho nejvíce z nich žije na Benešovsku, Jindřichohradecku nebo Vimpersku.
Příjmení Bartůšek se řadí do velké skupiny příjmení odvozených od jména Bartoloměj, které vychází z aramejského jména Oj a označuje Talmajova syna či oráče. Tyto informace pochází z biblického Nového zákona. Od Bartoloměje je odvozen například Bárta, Bartík, Barták, Bartoš a Bartůňka také Bartoň nebo Bartoníček.
Použité zdroje
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Bart%C5%AF%C5%A1ek/
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.11.2017 18:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu