příjmení Barčuk
Text dotazu
Dobrý den chtěl jsem Vás poprosit jestli nevíte něco o původu a významu příjmení Barčuk. Díky moc za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
přímo příjmení Barčuk není uvedeno ve zdrojích, které máme k dispozici. Podobné mu je příjmení Barčák, které je odvozeno ze stejného základu jako Barbora - z ženského osobního jména řeckého původu = cizinka (stalo se apelativem, slovo obecného významu, význam tlustá žena); označovalo syna nebo muže Barbory; Barborka, Baborka, Barka, Barbor, Barbůrek, Barčák,...
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004
Ani další zdroj, který se zabývá příjmeními, vaše příjmení Barčuk neuvádí. Ale uvádí podobná příjmení jako zdroj předcházející a přiklání se také k vysvětlení prapůvodu od osobního jména Barbora.
Čerpáno z: MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004.
Příjmení neuvádí ani Antonín Kotík viz
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
Určitou změnu, ze které by příjmení Barčuk mohlo vzniknout, dává další zdroj, který vychází z němčiny. Autor se tam zabývá jmény s příponou -č/-tsch. Píše, že někdy splývají s poněmčenými českými derivacemi. Např. Bertsch, Partsch, Parč, Borč,...(ze jmen germánského původu ze základu Berd-, ale též z českého Bartoš, Bartuš a též z místního jména Bartsch u Vratislavi, dnes Wroclaw)...
Zdroj: BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998.
Podoba vašeho příjmení je poměrně vzácná, v ČR podle statistiky na stránkách ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx žije pouze 12 mužů a 12 žen - nositelé příjmení Barčuk / Barčuková a pořadí četnosti jsou na 9151. - 9152. místě.
Doporučujeme ještě obrátit se  na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/, zda by neměli jiné vysvětlení.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.10.2014 09:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu