Prijmeni
Text dotazu
Dobrý den, velice by mě a moji rodinu zajímalo od kud vzniklo naše příjmení ,, Tuza “ . K žádnému českému nám to nesedí, tak prosíme o pomoc . Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
nositelů příjmení Tuza/Tuzová není v České republice příliš mnoho. Konkrétně se jedná o  53 mužů a 61  žen. Tento nepočetný výskyt pravděpodobně zapříčinil, že příjmení není jako samostatné heslo uvedeno v žádné nám dostupné literatuře o českých příjmeních. Nám dostupné příručky uvádějí pouze nejbližší podobné příjmení  Tuzar (ze středohornoněmeckého tuze = tiše, klidně) či Turza ( patrně ze středohornoněmeckého turse = obr, popřípadě z tur (hospodářské zvíře) + přípona ).  Nejvíce osob s tímto přímením ovšem žije v Maďarsku. Je tedy možné, že konkrétně příjmení Tuza má maďarský původ. Případný maďarský původ a  výklad příjmení není  ovšem za pomoci našeho fondu možné jednoznačně ověřit a podat.
Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz Počet osob s tímto příjmením na světě uvádí např. stránky: http://forebears.io/surnames/tuza
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.08.2017 22:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu