Příjmení
Text dotazu
Zdravím, zajímalo by mě, odkud pochází a jaký má význam příjmení Mihula. Děkuji za ochotu
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mihula/-ová patří do skupiny příjmení, která vznikla z příčestí slovesa míhat; někde též z nářečí nebo slovenské podoby osobního jména Michal. (Michal = česká podoba hebrejského osobního jména Michael = kdo je jako Bůh).
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2014 v ČR 117 mužů s příjmením Mihula (s věkovým průměrem 40 let) a 175 žen s příjmením Mihulová (s věkovým průměrem 45 let). Tito žili na konci roku 2014 nejčastěji v Praze či Ostravě. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Použité zdroje
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác,
2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.04.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu