Příčina zničení hradu Džbán (Rakovnicko) okolo roku 1300
Text dotazu
Dobrý den,
je možné dohledat zdroj informace o nálezu vrstvy popela a do červena vypálených kamenů na zřícenině hradu Džbán (severně od Rakovníka), která měla být objevena při výsadbě lesa někdy koncem 20. století, což by mohlo nasvědčovat, že byl hrad zničen požárem? Viz:
https://www.atlasceska.cz/[…]/zricenina-hradu-dzban-19765
https://ipac.svkkl.cz/[…]/detail-kl_us_auth-k0200030-Dzban-hrad
Odpověď
Prof. Tomáš Durdík ve své knize o hradu Džbán shrnuje veškerou archeologickou evidenci do roku 2011 a tento nález nezmiňuje (Durdík 2011, s. 23-51). V odstavci věnovaném stavebnímu materiálu uvádí, že na hradě není doložen žádný požár (Durdík 2011, s. 65). Za příčinu zániku hradu považuje poruchu v opukovém podloží (Durdík 2011, s. 60-61). V publikaci stratigrafické situace z roku 1994 rovněž uvádí, že požár není na hradě doložen. Uhlíky ve vrstvě 4 podle něj spíše souvisejí s vyžďářením staveniště hradu (Durdík 2016, s. 344)
Použité zdroje
DURDÍK, Tomáš. Hrad Džbán. Praha: Unicornis, 2011. Vlastivědná knihovnička SPS 18. ISBN 80-86204-25-3.
DURDÍK, Tomáš. Dodatek k záchranné akci na hradě Džbán v roce 1994. Castellologica bohemica. 2016, 13, 341-345.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
10.01.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu