Příbuzenské vztahy
Text dotazu
V jakém příbuzenském vztahu ke mně je dcera mojí sestřenice a jakém já k ní? V jakém vztahu je k ní moje dcera?
Odpověď
Dobrý den, odpovídám na Váš dotaz:
Nejčastěji se tu užívá spojení druhá sestřenice. V lidovém jazyce pak vedle všech těchto pojmenování a jejich obměn vystupuje ještě i zvláštní jednoslovné označení, vycházející ze zcela jiného základu. K přídavnému jménu vlastní tu byly utvořeny odvozeniny vlastník, vlastnice."
Dcera Vaší sestřenice:  vlastnice dnes stříně
Vaše dcera k dceři Vaší sestřenice:  vlastnice nebo druhá sestřenice
Váš vztah k dceři Vaší sestřenice:     strýc
Použité zdroje
LUTONSKÝ, Boleslav. Lexikon genealoga. Praha: [s.n.], 2003. ISBN 80-238-9557-5.
PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům. Praha: Libri, 2006. ISBN 80-7277-307-0. S. 364-367.
LUTONSKÝ, Boleslav; MELICHAR, Rudolf. Základy genealogie : soubor přednášek pro laické genealogy. 1. díl. Praha: [s.n.], 1999. S. 148-149.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Dlen%C5%AF_rodiny
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
Ústí nad Labem
Knihovna
Knihovna Ústeckého kraje
Datum zadání dotazu
30.07.2018 08:00
Anonym píše:
Úterý 23.02.2021 18:45
dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je pro mne bratr manželky bratra mé matky, tedy bratr mé nepokrevní tety...?
PSK - admin píše:
Pondělí 01.03.2021 09:12
Dobrý den,
bratr Vaší matky je Vaším strýcem, manželka bratra Vaší matky je Vaší tetou. Jejich děti jsou Vašimi sestřenicemi a bratranci. Domníváme se, že současný český jazyk nemá pojmenování pro bratra Vaší tety, který de facto není Vaším pokrevním příbuzným.
Je to bratr Vaší tety, tj. vztah můžete opsat touto cestou. Samozřejmě v rámci rodiny, pokud se stýkáte, zajistné není důvod, proč byste bratra Vaší tety nemohli neformálně označovat např. jako strýce. V minulosti se označení strýc či teta používalo velmi volně na členy širší rodiny s různě blízkými či vzdálenými přibuzenskými vazbami.
Velmi podrobně se pojmenování příbuzných věnuje např. diplomová práce "Příbuzenská terminologie v jazycích světa", na stranách 12-14 naleznete schémata vnímání příbuzenských vztahů v různých kulturách. V podstatě i z těchto schémat vyplývá, že osoba v pozici "bratr tety, tj. bratr manželky Vašeho strýce" není v těchto schématech zahrnuta. Tato diplomová práce dále uvádí, že čeština má pro příbuzenské vztahy celkem 32 různých pojmenování, která však nerozlišují všechny příbuzné. Např. slovem teta můžeme označovat nejméně čtyři různé lidi: sestru Vaší matky, sestru Vašeho otce, manželku bratra Vaší matky a manželku bratra Vašeho otce.
použité zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Dlen%C5%AF_rodiny
https://magazinzena.cz/[…]/
https://core.ac.uk/download/pdf/144310119.pdf
Miroslav Trčka píše:
Neděle 10.04.2022 18:58
Dobrý den.
Chci se zeptat, jak je pojmenovaný vztah mého otce a mého tchána. Čím pro sebe jsou?
PSK - admin píše:
Středa 13.04.2022 16:22
Dobrý den,
pro vzdálenější vztahy v rodině v češtině obvykle nemáme pojmenování a je nutné je vyjádřit opisem. Váš otec je pro tchána otcem zetě a tchán je pro Vašeho otce otcem snachy.
Použité zdroje:
https://magazinzena.cz/[…]/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Dlen%C5%AF_rodiny
S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu