Příbram - Lázeňská ulice
Text dotazu
Dobrý den, mohu se zeptat, co bylo původně za budovu s číslem popisným Václavské náměstí 1 v Příbrami. Nachází se ale vlastně v ulici Lázeňská. Je tam vchod do baru Příbramské podzemí a samotná budova sloužila (slouží?) jako hudební klub. A proč ulice Lázeňská? Lázně byly nedaleko na Střelovně, ale kratičká ulice tím směrem nevede. Díky.
Odpověď
Lázeňská ulice vede z Jiráskových sadů k Václavskému náměstí podél rohového domu č.p.1. Ulice byla opravdu pojmenována podle nedalekých městských lázní v sadech na Střelnici. Na místě onoho rohového domu stál až do konce 18. století hospodářský dvorec. Následně hospodářské budovy odkoupil městský krejčí Josef Bosáček a nechal na místě postavit menší domky. Jeho potomci je v 70. letech 19. století prodali sládkovi Kličkovi. Ten zde nechal vybudovat  stávající dům. Do něj se přestěhovala Měšťanská beseda, soustřeďující soudobý kulturní a společenský život. Své sídlo zde měla až do jejího zániku po r. 1918. Podle ní dostal název i tamní hostinec V Besedě. Asi v r. 1915 se do prvního poschodí budovy přestěhoval z restaurace na Příkopech se svým kinematografem František Tůma a zřídil zde z přilehlé stodoly první příbramský biograf. V 60. letech 20. století se z Václavského náměstí stalo náměstí Československo - sovětského přátelství a z Tůmova biografu  kino Svět. Kino zde fungovalo ještě v 80. letech minulého století.
Použité zdroje
FRYŠ, Josef a PODLAHA, Josef. Příbram: přítomná minulost. Vyd. 1. Příbram: J. Fryš, 2004. 207 s. ISBN 80-239-2180-0
BEZDĚKA, Jindřich Václav. Ulicemi staré Příbramě - místopis, historie, názvy. Vlastivědný sborník Podbrdska. 2. Příbram: Oblastní muzeum Podbrdska, 1968. s. 59-81
BEZDĚKA, Jindřich Václav. O starých domech, ulicích a jiných místech příbramských : Drobné poznámky na okraj zapomínaného místopisu. Od stříbrných hor. 1951, 18(7), 67-68.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Příbram
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
19.12.2022 21:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu