prezident Zeman Miloš
Text dotazu
dobrý den ještě se chci zeptat proč byl zrovna Miloš Zeman zvolen za prezidenta ČR nelíbí se mi jak se chová mladým lidem řekne že mají kouřit a potom toho nechat až ve 30 letech. jezdím do města do Nové Paky a kam se jen podívám tam kouří každý na každým rohu děkuju předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
existuje řada výkladů úspěchu Miloše Zemana v prezidentské volbě. Jistě měl Zeman oproti některým jiným kandidátům tu výhodu, že byl jednoduše  - coby bývalý premiér a dlouholetý předseda významné politické strany - jako osobnost široce znám.
Statistické analýzy založené na průzkumech veřejného mínění poukazují na to, že si Zeman získal výraznou podporu tradičních voličů ČSSD. Přestože se prvního kola prezidentské volby účastnil i oficiální kandidát sociálních demokratů Jiří Dienstbier, velká část lidí, kteří v předcházejících volbách do poslanecké sněmovny volili ČSSD, v prvním kole prezidentské volby vyslovila podporu spíše Zemanovi než Dienstbierovi. Nemalý podíl na Zemanově úspěchu měli i tradiční voliči komunistů (nutno podotknout, že KSČM nevystavila v prezidentské volbě vlastního kandidáta). Miloš Zeman mohl navíc počítat s téměř úplnou podporou voličů strany SPOZ.
V druhém kole volby hrála asi největší roli skutečnost, že proti Zemanovi stal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který byl v té době zároveň ministrem zahraničí. Vzhledem k nepopularitě tehdejší vlády získal Zeman jistě velkou část hlasů těch občanů, kteří vládu Petra Nečase kritizovali. Zároveň pro rozhodující část tradičních levicových voličů bylo jistě nemožné podpořit zrovna předsedu TOP 09 – tedy strany, která pro ně v té době byla symbolem pravicové politiky.
Nemalý význam měl i veřejný obraz Miloše Zemana, se kterým pracovala média. Mediální rozbory poukazují na to, že média soustředila na zdůrazňování nejzásadnějších povahových a sociálních rozdílů mezi Zemanem a Schwarzenbergem a vykreslovala oba kandidáty hodně zjednodušeně: Karla Schwarzenberga jako aristokrata, člověka s multikulturním původem a muže jednoznačně spojeného s tehdejší vládou; Miloše Zemana naopak jako plebejce, člověka více podobného „průměrnému Čechovi“ a politika spojeného s 90. lety. Tato zjednodušená charakteristika mohla na mnoho voličů zapůsobit sympatičtěji než zjednodušená charakteristika Schwarzenberga.
Použité zdroje
Statistická analýza: Voliči ČSSD podpořili Zemana místo Dienstbiera, voliči ODS utekli ke Schwarzenbergovi. In: Britské listy [online]. 14. 1. 2013 [cit.21.3.2016.]. Dostupné z: http://blisty.cz/art/66931.html.
KOPECKÝ, Josef. ANALÝZA: Ve Schwarzenbergovi má teď Zeman těžšího soupeře, než tušil. In: iDNES.cz/ Zprávy [online]. 12. 3. 2013 [cit.21.3.2016.]. Dostupné z: http://zpravy.idnes.cz/[…]/domaci.aspx?c=A130112_181455_domaci_kop.
BACÍK, Ondřej. Zeman versus Schwarzenberg: Analýza mediálního obrazu druhého kola prezidentské volby a jeho kandidátů v České televizi. Brno, 2014. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, Katedra mediálních studií a žurnalistiky.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2016 18:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu