Převod Krymské oblasti z RSFSR do ukrajinské SSR
Text dotazu
Dobrý den, poprosila bych Vás o pomoc při hledání odpovědi, zda některé československé noviny uvedly článek o převodu Krymu z RSFSR do USSR podle výnosu prezidia Nejvyššího sovětu SSSR na počátku roku 1954?
Děkuji moc.
Odpověď
Dobrý den, text byl zveřejněn v Rudém právu,  (systém Kramerius (K5), Národní digitální knihovna (NDK) na www.nkp.cz:
RUDÉ PRÁVO V neděli 28. února 1954
(RP) Ze zasedání presidia Nejvyššího sovětu SSSR
Výnos presidia Nejvyššího sovětu SSSR o převedení Krymské oblasti z RSFSR k USSR
MOSKVA 27 února (TASS)
Se zřetelem k totožnosti hospodářství, uzemni blízkosti a těsným hospodářským a kulturním svazkům mezi Krymskou oblasti a Ukrajinskou SSR se presidium Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik usnáší:
Schválit společný návrh presidia Nejvyššího sovětu RSFSR a presidia Nejvyššího sovětu USSR o převedení Krymské oblasti z Ruské sovětské federativní socialistické republiky k  Ukrajinské sovětské socialistické republice.
Předseda presidia Nejvyššího sovětu SSSR
K. Vorošilov
Tajemník presidia Nejvyššího sovětu SSSR
N. Pegov
Dne 19. února 1954 se za předsednictví soudruha K. J. Vorošilova konala schůze presidia Nejvyššího sovětu SSSR, která projednala .společný návrh presidia Nejvyššího sovětu RSFSR a presidia Nejvyššího sovětu USSR o převedeni Krymské oblasti z RSFSR k Ukrajinské SSR. Na schůzi promluvil předseda presidia Nejvyššího sovětu RSFSR soudruh M. P. Tarasov a po něm předseda presidia Nejvyššího sovětu USSR D S. Korotčenko.
Čerpáno z: Rudé právo: orgán Československé sociálně demokratické strany dělnické. Praha: [s.n.], 28.2.1954, 34-35(58). s. 5. ISSN 0032-6569. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:19ea6b2b-7fce-4ee3-a831-be0a2c382403
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.09.2022 07:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu