Přesné číslo strany u tří citátu z českých překladů H. G. Wellse
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou kvůli rešerším do překladu. Nedaří se mi dohledat číslo stránky u tří citátů, které potřebuji do poznámek. Jedná se o dvě knihy H. G. Wellse v těchto vydáních:
Wells, H. G.: Ostrov doktora Moreaua, přel. Jana Mertinová. Praha: Lika Klub 1992.
"Pokaždé, když ponořím živého tvora do palčivé lázně bolesti, si říkám: Tentokrát z tebe vymýtím zvíře dokonale, tentokrát z tebe udělám rozumného tvora k obrazu svému. Ostatně, co je to deset roků? Člověk se vyvíjel sto tisíc let!"
"Řadu jasných nocí jsem zasvětil studiu astronomie. I když nevím proč, nacházím mezi třpytivými myriádami na hvězdné obloze pocit bezmezného klidu a míru. Myslím, že se skrývá právě tam, v nekonečných a věčných zákonech hmoty, ne v každodenních lidských starostech, poklescích a trampotách. Tam jsem objevil svou útěchu a naději pro to, čím převyšujeme zvířata. Doufám, neboť jinak bych nemohl žít. A tak i své vyprávění končím osamělý, leč pln naděje."
Wells, H. G.: Neviditelný, přel. Emanuela Tilschová, Emanuel Tilsch. Praha: Mladá fronta 1959
"Je šílený," hovořil Kemp, "nelidský. Je vtělená sobeckost."
Kdyby náhodou bylo možné můj dotaz zodpovědět, budu Vám moc vděčná.
Odpověď
Dobrý den,
všechny uvedené úryvky se nám podařilo dohledat díky tomu, že obě vydání jsou již digitalizovaná a v jejich textu je možné plnotextově vyhledávat v rámci Národní digitální knihovny (https://ndk.cz nebo https://kramerius5.nkp.cz).
1) „Pokaždé, když ponořím živého tvora do palčivé lázně bolesti…“ - nachází se na str. 104 vydání Ostrova doktora Moreaua z roku 1992 (tato strana není ve svazku číslovaná)
2) „Řadu jasných nocí…“ – nachází se na str. 175 vydání Ostrova doktora Moreaua z roku 1992
3) „Je šílený…“ – nachází se na str. 145 vydání Neviditelného z roku 1959
Použité zdroje:
* WELLS, H. G. (Herbert George). Ostrov doktora Moreaua. Praha: Lika klub, 1992. S. 104. ISBN 80-901440-0-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:5cb5b262-054e-43bd-b669-26dd61338f51
* WELLS, H. G. (Herbert George). Ostrov doktora Moreaua. Praha: Lika klub, 1992. S. 175. ISBN 80-901440-0-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3e2a9ddd-ecca-48bb-ac00-5bedab32e1cc
* WELLS, H. G. (Herbert George). Neviditelný. Praha: Mladá fronta, 1959. S. 145. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bd98c4f0-d3a0-11e2-a958-005056825209
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.07.2022 13:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu