Přepsání německého ostrého s na dvě s v dokumentech
Text dotazu
Dobrý den,
bude mi končit platnost občanského průkazu,u kterého mám ve jméně Flessner ostré s - nyní mi na městském úřadě tvrdí, že to již není možné a chtějí mi vydat nový průkaz, kde budu mít ve jméně dvě s.
Mají právo mě takto přejmenovat a je vůbec možné mít na OP tištěné jméno s dvěma s, ale podpisem s ostrým s ?
Děkuji za informaci
Odpověď
Dobrý den,
jak napsat Vaše příjmení do nového občanského průkazu a zda při tom můžete zachovat svůj podpis s ostrým s, musí rozhodnout na příslušném oficiálním úřadu. Domníváme se, že by vlastnoruční podpis mohl být teoreticky jinak, než jak je jméno tištěné v dokumentu, protože většina vlastnoručních podpisů mnohdy není ani "k přečtení", jak moc jsou "vlastnoruční". Ale to je jen naše domněnka. Vydávání občanských průkazů spadá do agendy Ministerstva vnitra ČR http://www.mvcr.cz/ministerstvo-vnitra-ceske-republiky.aspx, doporučujeme poradit se přímo tam. Změna psaní německých slov (podle starého a nového pravopisu) z roku 1996 by se Vašeho případu v obecné rovině týkala, viz níže, ale mělo by asi platit, aby jméno vypadalo tak, jak ho máte v rodném listě (a vždy do velké míry záleží na rodinné tradici a na tom, jak se dané jméno vžije v jazykové praxi, http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=326,  viz podobné jako český pravopis psaní jmen převzatých). Internetová jazyková příručka na stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR http://prirucka.ujc.cas.cz/  uvádí: " Při užívání ženských příjmení (přechýlených, popř. nepřechýlených) je třeba lišit dva základní typy situací: 1. úřední komunikaci, tj. zápis ženských příjmení do matriky, jejich uvádění v dokladech, ve smlouvách apod.; 2. komunikaci neúřední, např. užívání ženských příjmení v médiích. Pro úřední komunikaci platí závazné předpisy, pro jiné projevy striktní pravidla stanovena nejsou - doporučujeme řídit se v nich zásadami uvedenými v této příručce (viz též Přechylování). )".
Doporučujeme obrátit se i na soudní znalkyni pro oblast jmen; i když rozhoduje o povolení tvarů křestních jmen, mohla by dokázat poradit i ve Vašem případě:
PhDr. Miroslava Knappová, CSc.
02/71733481
Kubánské nám. 1322/17
Praha 10 - Vršovice
Kdy se píše ß a kdy ss ?
Dle starého pravopisu se psalo ß místo ss:
na konci slova (müssen/muß).
před souhláskou (müssen/müßt).
za dlouhou samohláskou (Gasse/Straße).
Z těchto tří pravidel zůstala v novém pravopisu (od roku 1996) zachována pouze 3. zásada.
Psaní ostrého ß tedy nevymizelo úplně, je zachováno i nadále, ale pouze po dlouhé samohlásce, jedno na kterém místě slova. Tento způsob zápisu má výhodu při čtení textu. Snadněji poznáme, jak slovo správně vyslovit, zda krátce či dlouze.
Např.
Gruß [gru:s], ale Kuss [kus:]
Dlouhá výslovnost následuje i po ei, ie, eu, äu, au.
Např.
außerdem, fließen, schließlich...
Dvojité ss se píše na místě za krátkou samohláskou.
Např.
dříve du mußt × nyní du musst
dříve ein bißchen × nyní ein bisschen
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.01.2016 14:59
LP píše:
Čtvrtek 05.08.2021 18:42
Dobry den pani Flessner,
chtela bych se zeptat, jak vam to dopadlo, protoze mam stejny problem. 20 let jsem v pasech mela prijmeni s ß, no a ted to najednou nejde.
Pekny den
LB píše:
Pondělí 21.10.2024 04:21
Dobry den,
take by me zajimalo jak to dopadlo?
Dekuji
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu