překlady Bible do češtiny
Text dotazu
Které překlady Bible nebo její části byly vydány v 18. a 19. století?
Odpověď
Dobrý den,
ucelený přehled jednotlivých vydání bible a jejich částí můžete nalézt v bibliografii:
VERNER, František, ed. Bibliografie českých překladů celé bible i jejích částí. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1987. 85 s. Teologické studie.
(v Národní knihovně je tato publikace dostupná v několika studovnách, dále je možné si ji vypůjčit i k absenčnímu studiu - viz: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000046177&local_base=NKC )
V bibliografii je zmíněno přes 50 překladů celých biblí v průběhu 18. a 19. století. V Bibliografii najdete i záznamy o celé řadě vydání jednotlivých částí. V 18. století se jedná převážně o Hallskou bibli, Prešpurskou bibli a Biblia sacra, to jest…, v 19. století vycházela  jednotlivá vydání Biblia sacra, to jest… a Biblí svatá. V roce 1892 vyšlo Písmo svaté Starého i Nového zákona.
1677 – 1715 a dále 1769 – 1771 byla vydána Bible svatováclavská, 1778 – 1780 Bible Durychova a Procházkova, 1804 Bible Procházkova, Roku 1821 vyšel v Praze málo známý překlad Tomáše Draského (1791 - 1843), faráře v Hluboši u Příbrami. Má pět svazků s titulem Výklad český všech Písem svatých staré i nové smlouvy z původních jazyků. Významný je právě tím, že Draský překládal z hebrejštiny a z řečtiny. Vedle nových vydání Bible Procházkovy (1851 a 1857) vyšlo v letech 1860-1864 její upravené vydání od I. Frencla a J. F. Desoldy, což je první česká Bible tištěná latinkou. Souběžně s tím vydal i kněz a knihovník František Bezděka (1798-1864) tzv. Bibli Bezděkovu (1862-1865) s textem blízkým Bibli kralické a s ilustracemi Josefa Mánesa.
Nový překlad Nového zákona z latinské Vulgáty s pozoruhodným a obsáhlým výkladem vydal v letech 1864-1872 v šesti svazcích známý sběratel písní a pohádek a brněnský profesor teologie František Sušil. V letech 1884-1894 vyšla tzv. Zlatá bible s ilustracemi slavných malířů a v letech 1888 a 1894 reprezentační dvousvazková Bible s kresbami Gustava Doré.
Další doporučené zdroje:
Vladimír Kyas, Česká bible v dějinách národního písemnictví, Praha, Vyšehrad - Křesťanská akademie v Římě 1997, 320 s, 1. vydání. ISBN 80-7021-105-9.
MÁNEK, Jindřich. Bible v českých zemích: Skriptum pro stud. účely Husovy čs. bohoslovecké fak. v Praze. 1. vyd. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1975. 79 s.
MERELL, Jan. Bible v českých zemích od nejstarších dob do současnosti. 1. vyd. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1956. 119 s., [101] s. obr. příl.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2017 13:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu