Překlad ze staročeštiny
Text dotazu
Překlad ze staročeštiny
kunštovně-
ruměnět
Odpověď
Dobré odpoledne,
odpověď na Vaši otázku je následující:
kunštovně = nalezeno slovo "kunštovati" = žertovat, tropit si žerty, posmívat se
ruměnět = nalezeno slovo "ruměněti" = stávat se ruměným, červenat
Zdroje:
Bělič, Jaromír. Malý staročeský slovník : Dodatek o staročeských
pravopisných systémech. 1. vyd. Praha : Stát. ped. nakl., 1979. 707
s.
Slovník spisovného jazyka českého : R - S ; Sv. 5. 2. vyd. Praha :
Academia, 1989. 654 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
20.08.2012 11:36
Vladislava Hrubešová píše:
Úterý 10.11.2015 16:25
Dobrý den,
prosím o radu. Je správně staročeský tvar "zavrhouce",nebo "zavrhnouce" ? (V kontextu verše "...všecko zlé zavrhouce..."z písně Narození Božího jsouce všickni vděčni.)
Děkuji. V.Hrubešová
PSK - admin píše:
Středa 11.11.2015 12:19
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/starocesky-tvar-zavrhouce. Služba PSK
josef matějus píše:
Pátek 17.02.2023 09:34
dobrý den
prosím o ověření jména - Matěj - u Matěje z Vlčnova 1422 vlastník hronovské tvrze je v dobových písemnostech někde uváděn jako Matieju z Vlčnova. je tato varianta možná a jedná se shodné osoby ? jedná se o možný výraz ze staročeštiny nebo podle regionu polštiny ?
děkuji za jakoukoli odpověď případné doporučení hledání
PSK - admin píše:
Pondělí 20.02.2023 08:42
Dobrý den,
mělo by se jednat o totožnou osobu.
3. dubna 1422 podstoupil Oneš z Vlčkova svému synovci Matěji z Vlčnova na Hronově svůj roční plat 3 kopy 40 grošů v Rovini.
A to na splácení dluhu 50 kop grošů svého synovce.
Polská varianta jména Matěj by měla být Maciej.
Čerpáno z:
BAŠTECKÁ, Lydia a Ivana EBELOVÁ. Náchod. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, s. 44. ISBN 80-7106-674-5.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2006, s. 209. ISBN 978-80-200-1349-1.
Jan Plíšek píše:
Úterý 01.08.2023 12:00
Dobrý den, koukám že jste příbuzný. Moje praprababička byla Anna Matějusová narozená 1877 a zemřela 1955 v Hlinsku. Mám stejného předka Matěje z Vlčnova 1422.
e-mail je janplisek03@seznam.cz
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu