Překlad latinských slov
Text dotazu
Prosim o latinsky preklad...zivot...laska...sila...moc dekuji
Odpověď
Dobrý den,
jednotlivá slovíčka jsme vyhledávali souběžně v několika česko-latinských slovnících a platný by měl být následující překlad:
Život – vita
Láska – amor
Síla – (působící) vis.
Jednotlivá slova samozřejmě mohou nabýt nového tvaru a podoby, pokud z nich bude složena věta.
Musíme se tedy opakovat a uvést, že naše služba není primárně překladatelská a my nejsme vystudovaní latiníci ani latiničky. Doporučujeme obrátit se na některou z mnoha firem nabízejících překladatelské služby.
Níže také uvádíme odkazy na publikace, ve kterých je možno nalézt velké množství latinských citátů, a lze v nich také vyhledávat pomocí rejstříku, dle toho jakého tématu se má citát týkat (život, láska, síla). Tyto publikace jsou k dispozici ve fondech rozličných knihoven, včetně Národní:
•         (KUŤÁKOVÁ, Eva, MAREK, Václav a ZACHOVÁ, Jana. Moudrost věků: Lexikon latinských výroků, přísloví a rčení. 2. vyd. Praha: Svoboda, 1994. 679 s. Členská knižnice. ISBN 80-205-0401-X.)
•         (MAREČKOVÁ, Elena a kol. Latinitas medica: lexikon nejen lékařských sentencí, citátů a rčení. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 909 s. ISBN 978-80-210-4758-7.)
Použité zdroje
QUITT, Zdeněk a KUCHARSKÝ, Pavel. Česko-latinský slovník starověké a současné latiny = Lexicon bohemo-latinum voces antiquae et recentioris Latinitatis continens. 1. vyd. Praha: SPN, 1992. 901 s. Střední slovníky jednostranné. ISBN 80-04-16903-1.
ŠENKOVÁ, Silva. Česko-latinský slovník. Olomouc: Fin, 1992. 381 s. ISBN 80-85572-19-2.
COUFAL, J., ed., ZÁBA, Gustav, ed. a PELIKÁN, Xaver Bedřich, ed. Slovník latinsko-český a česko-latinský ku potřebě školské. Slovník česko-latinský. Praha: I.L. Kober, [1922]. 388 s.
http://mymemory.translated.net/en/Czech_Latin_translations ¨
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.04.2016 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu