Předregistrace do Národní knihovny
Text dotazu
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli je možné
provést přes internet předregistraci, díky které bych si mohl v katalogu
objednat knihy a po osobní registraci v knihovně si je rovnou vyzvednout?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Národní knihovna v současné době nenabízí pro objednávání dokumentů možnost předregistrace. Část publikací je však možné objednat prostřednictvím naskenovaných Generálních katalogů (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx), v nichž není objednávka vázána na platný čtenářský průkaz. Odkaz na objednávku naleznete u každého naskenovaného katalogizačního lístku v levém horním rohu. V případě, že vyplníte od objednávky Vaši e-mailovou adresu, systém Vás bude automaticky informovat o průběhu objednávky.
V naskenovaných Generálních katalozích najdete záznamy českých a zahraničních knih vydaných do roku 1994 (Generální katalog I -
http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx?katkey=010GK1 - knihy do roku 1950, Generální katalog II - http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx?katkey=020GK2 - knihy vydané v letech 1951-1994, částečně i 1995).
V Generálních katalozích jsou také záznamy českých a zahraničních periodik.
U titulů, které vycházely i po roce 1951, naleznete podrobný rozpis svazků v Generálním katalogu III (http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx?katkey=030GK3). V tomto katalogu jsou také rozepsána vícesvazková díla vydávaná po roce 1951 (např. encyklopedie, edice, učebnice či beletrie ve více dílech). U periodik, která již nebyla po roce 1951 vydávána, je jejich záznam zařazen do Generálního katalogu I. Vzhledem k době svého vzniku používají Generální katalogy I a III speciální řazení lístků, jeho popis naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=fond_razeni_gk.htm.
O objednání dokumentů můžete požádat i pracovníky Haly služeb
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_hala_sluzeb.htm) nebo Všeobecné studovny (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_vseob_stud.htm).
Vzhledem k charakteru NK ČR je velká část našeho fondu určena pouze pro prezenční studium ve studovnách NK ČR. Většina dokumentů ve fondu NK ČR je uložena ve skladištích, doba expedice se liší podle místa uložení. Dokumenty uložené v Klementinu jsou zpravidla připraveny 2-3 hodiny po objednání, dokumenty z Centrálního depozitáře Hostivař jsou expedovány následující pracovní den po objednání po 12 hodině. Konkrétní dobu expedice si můžete vždy ověřit v přehledu signatur NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Podminky_expedice_podle_signatur&su
bmenu3=112). U dokumentů vydaných po roce 1995 naleznete informace o jejich uložení pouze v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 11:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu