Předpověděné konce světa
Text dotazu
Dobrý den, máme zpracovat projekt o konci světa.
Chtěli bychom se Vás zeptat, zda už byl předpovězen konec světa někdy v
minulosti (kým, na kdy připadá a na jaké místo). Prosím poraďte,jaké
materiály bychom měli zpracovat k této problematice. Děkujeme
Odpověď
Dobrý den,
vzhledem k povaze tématu bychom Vám doporučili využít především tištěné zdroje, na internetových stránkách se vždy nemusejí objevovat pouze seriózní informace. Prostřednictvím elektronického katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) jsme nalezli následující publikace, ze kterých byste mohla čerpat:
* WEBER, Eugen Joseph. Apokalypsy: proroctví, kulty a chiliastické představy v průběhu staletí. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1999. 285 s. ; 20 cm. -- (Edice 21 ; sv. 14). ISBN 80-7106-338-X.
* chiliasmus -- dějiny * konec světa -- učení * proroctví * náboženské kulty
* apokalyptika -- dějiny * srovnávací studie
* OSTROLUCKÝ, Ján. Biblická proroctví o konci věků. Ostrava : A-Alef, 2006. 312 s. : il. ; 22 cm. ISBN 80-86509-29-X.
* PAULIEN, Jon. Co Bible říká o konci času. Praha: Advent-Orion, 2010. 143 s. : il. ; 24 cm. (Poznání). ISBN 978-80-7172-982-2.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201006/contents/nkc20102099345_1.pdf
* GILBERT, Adrian. Konec světa: další mayská proroctví. V Praze: Knižní klub, 2008. 327 s., [16] s. barev. obr. příl. : il., mapy, portréty, geneal. tabulky ; 24 cm. ISBN 978-80-242-2209-7.
* MALGO, Wim. Co říká Bible o konci světa? Ostrava: Vydavatelství Křesťanských sborů, [1992] (Ostrava : Ostravské tiskárny). 109 s. : fotogr. ; 21 cm. ISBN 80-85237-29-6.
* bible * biblická proroctví * dějiny * konec světa * pojednání
* JINDROVÁ, Eliška, JINDRA, Jaromír. Konec světa nebude. Praha: Futura, 1999. 47 s.: il. ; 21 cm. ISBN 80-85523-49-3.
* proroctví * světové dějiny -- věštby * Česko -- věštby -- 2000
* OVASON, David. Nostradamus : přijde konec světa?! V Praze : Knižní klub, 1999. 429 s. : il., faksim.; 24 cm. ISBN 80-7176-954-1.
* Nostradamus, 1503-1566 * světové dějiny -- 16.-20. stol. -- věštby * proroctví * studie
* GERYL, Patrick; RATINCKX. Proroctví Orionu : mayská a egyptská proroctví o konci světa. [Praha]: Dobra, 2008. 293 s. : il., mapy ; 20 cm. ISBN 978-80-86459-59-2.
* WOJNAR, Jiří. UFO, bible a konec světa: přehlížená poselství a utajované skutečnosti. [Olomouc]: Votobia, 1997. 327 s. ; 21 cm. ISBN 80-7198-256-3.
* HIMMELFARB, Martha. The apocalypse: a brief history. Malden: Wiley-Blackwell, c2010. 178 s.; 22 cm. (Blackwell brief histories of religion series). ISBN 978-1-4051-1347-2 (brož.). ISBN 978-1-4051-1346-5 (váz.)
* apokalyptika -- dějiny * proroctví * náboženské učení * eschatologie * studie
* WIMMER, Magda. Proroctví Mayů. Liberec: Dialog, 2008. 265 s., [22] s. obr. příl.: il. (některé barev.) ; 21 cm. ISBN 978-80-86761-91-6.
* BONEWITZ, Ronald. Mayské proroctví : co nás čeká v roce 2012? Praha: Beta, 2009. 167 s. : il. ; 20 cm. ISBN 978-80-7306-400-6.
* WELCH, R. W. Nostradamova kometa : konec světa 19. srpna 2004. Praha: Ivo Železný, 2002. 356 s.; 21 cm. (KDK ; 216) (Poznání). ISBN 80-237-3644-2.
* Nostradamus, 1503-1566 * světové dějiny * proroctví
* BARRIOS, Carlos. Tajemství starých Mayů: kniha osudu a proroctví na rok 2012. Olomouc: Fontána, c2010. 296 s. : il. ; 22 cm. ISBN 978-80-7336-590-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201010/contents/nkc20102126930_1.pdf
Dále by pro Vás mohly být užitečné články nalezené v článkové databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl) , která obsahuje citace článků z denního tisku a vybraných odborných periodik vydaných od r. 1991:
* TŘEŠŇÁK, Petr. Jak skončí svět. In: Respekt. ISSN 0862-6545. Roč. 20, [č.] 52/53 (20091221), s. 50-54.
* proroctví * fámy * konec světa -- 2012 * astronomie * mayský kalendář * analýzy
* ČERVINKA, Vladimír. Neblahé vize proroka Cheira. In: Magazín 2000 záhad. ISSN 1211-4928. Roč. 17, č. 4 (20100219), s. 34-35.
* Cheiro, 1866-1936 * astrologové, okultisté -- Irsko -- Spojené státy americké -- 19.-20. stol. * proroctví * konec světa
* Prorok zániku není sám / ei. Sekta Davida Koreshe v USA. Extrémní náboženské sekty a eschatologická proroctví o konci světa. In: Evangelický časopis. ISSN 0009-0778. Roč. 5, č. 9 (1993), s. 15.
* nová náboženství * nová religiozita * náboženské sekty * sekta Davida Koreshe * Davidiáni * náboženský fanatismus * bludná učení * eschatologická proroctví * zánik světa * konec světa * náboženští proroci * náboženští vizionáři * Spojené státy americké * stol. 20., léta 90. * r. 1990-1993
* KODET, Vojtěch. Slovo týdne. Předpověď Ježíše Krista o událostech a znameních před koncem světa a druhým příchodem Páně. Úvaha nad textem čtení z Evangelia podle Lukáše (Lk 21, 5-19). In: Katolický týdeník. ISSN 0862-5557. Roč. 3, č. 46 (1992), s. 2.
* Písmo svaté * Bible * Nový zákon * Evangelium podle Lukáše * Lukášovo evangelium * křesťané * konec světa * druhý příchod * parusie * znamení * předpovědi * proroctví * Řád bratří blahoslavené Panny Marie Karmelské * obutí karmelitáni * OCarm
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.11.2010 11:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu