Předložka v několikanásobném PU.
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, které z následujících užití předložky v příslovečném určení je lepší dle současného jazykového úzu a gramatiky:
a) Nemoc se vyskytla v Evropě, Asii a Americe.
b) Nemoc se vyskytla v Evropě, v Asii a v Americe.
Odpověď
Dobrý den,
podle současného úzu doporučujeme první variantu, tj. "Nemoc se vyskytla v Evropě, Asii a Americe."
Opakování předložek je nadbytečné v situaci, kdy nedochází ke změně vztahu mezi jednotlivými členy.
Problém výstižně shrnuje diplomová práce Ivany Štěpánové "Učivo o předložkách na 1. stupni základní školy" (Štěpánová, 2009):
Předložku není nutno opakovat, jsou-li jednotlivé členy synonymní nebo významově paralelní: "Bydleli v malých domcích, chalupách a chatách"; "Považoval ho za podivína a individualistu." Pokud předložku opakujeme, zdůrazňujeme význam jednotlivých podstatných jmen a text se poněkud rozvolňuje ("Putovali přes hory a doly"; "Putovali přes hory a přes doly, kolem panských sídel i kolem chatrčí" atp.)
Použité zdroje
ŠTĚPÁNOVÁ, Ivana. Předložky v učivu na 1. stupni základní školy [online]. Brno, 2009 [cit. 2022-02-17]. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/uqf8l/. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Květoslava KLÍMOVÁ.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
17.02.2022 12:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu