Předlohy Shakespearových her
Text dotazu
K většině Shakespearových děl jsem dohledal české překlady jejich prozaických či básnických předloh, ale chybí mi Král Lear a Macbeth. Jejich příběhy pocházejí z Holinshedovy Kroniky (16. století), ale nikde jsem nezjistil, zda toto dílo (respektive příslušné kapitoly) vyšlo někde česky.
Odpověď
Dobrý den,
v dostupných zdrojích jsme nedohledali, že by kronika Raphaela Holinsheda („Chronicles of England, Scotland and Ireland“) z roku 1577 byla přeložena do českého jazyka. Zdá se, že překladatelé Shakespearova díla (nebo autoři komentářů k Shakespearovým dílům) vždy vycházeli z některé z anglických edic Holinshedovy kroniky (profesor Martin Hilský v souborném překladatelském díle W. Shakespeara mezi zdroji uvádí angl. originál). Ke kronice v angličtině je nyní možné se dostat skrze online archivy; svazky kroniky jsou dostupné například skrze Internet Archive či projekt Gutenberg.
Informaci o neexistenci českého překladu nicméně ještě doporučujeme ověřit mezi odborníky z oboru anglistiky, například z příslušných kateder Univerzity Karlovy či Masarykovy univerzity. Pro širší kontext mezi zdroje níže připojujeme články zpracovávající vztah textů W. Shakespeara k Holinshedově kronice. Zmínky o této kronice bývají většinou součástí doprovodných textů k vydání Shakespearových dramat. U Vámi uvedených tragédií přináší nejdůkladnější rozbor zdrojů studie Martina Hilského provázející překlady vydané v roce 2012 a 2015.
Použité zdroje
*BULLOUGH, Geoffrey. Narrative and Dramatic Sources of Shakespeare. In: Internet Archive. Online. 2024. Dostupné z: https://archive.org/details/narrativedramati06bull/mode/2up [cit. 10. 9. 2024].
*The first and second volumes of Chronicles. Online. 2024. Dostupné z Internet Archive, https://archive.org/[…]/2up [cit. 10. 9. 2024].
*Holinshed Chronicles: England, Scotland and Ireland. Volume 1, Complete. Online. 2024. Dostupné z: Gutenberg, https://www.gutenberg.org/[…]/pg44700-images.html [cit. 10. 9. 2024].
*LUKEŠ, Milan. Alžbětinský zájem o dějiny. In: Dějiny a současnost. roč. 2004, č. 1, s. 24-25. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/v[…]text=holinshedova%20kronika
*POKORNÝ, Jaroslav. Shakespearova doba a divadlo. Praha: Orbis, 1958, s. 89, 132, [185].
Raphael Holinshed. In: CRAIG, Hardin. Dějiny anglické literatury. Praha: SNKLU, 1963. sv. 1, s. 299.
*Shakespeare & Holinshed´s Chronicles. In: Digital Shakespeare. Scalar.usc.edu. Online. 2024. Dostupné z: https://scalar.usc.edu/works/dhshx/holinsheds-chronicles [cit. 10. 9. 2024].
*SHAKESPEARE, William a Martin HILSKÝ. Dílo. Praha: Academia, 2011, s. 1677.
*Shakespeare, William. Macbeth. Překlad Martin Hilský. Vydání tohoto souboru první. Brno: Atlantis, 2015. 315 stran.
*STEENSON, Kathryn. Holinshed´s Chronicles: Shakespeare´s textbook. In: Blog Post. University of Nottingham. Online. 17. 10. 2022. Dostupné z: https://blogs.nottingham.ac.uk/[…]/ [cit. 10. 9. 2024].
*Texty a kontexty: geneze a Learovská zrcadlení. In: SHAKESPEARE, William a Martin HILSKÝ. Král Lear =: King Lear. Brno: Atlantis, 2012, s. 14. 27.
*WANADEBURGOVÁ, Lucie. William Shakespeare´s Second Historical Teatralogy: A Study. Online, diplomová práce. Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/o7hr8/thesis-final.pdf [cit. 9. 9. 2024].
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.09.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu