Předkové z obce Sazená
Text dotazu
Dobrý den
prosím o pomoc v pátrání o svých předcích. Je to rod Řeháků ze Sazené u Velvar.
Dostal jsem se až k prvním matrikám farností Chržín a Velvary,kde jsou již v letech cca1670
zmiňování –psáno Ržehak.
Našly by se starší záznamy v Soupisu duší,nebo v Berní rule?
Ústní tradice říká,že jeden z předků po Bílé hoře jako protestant emigroval na sever nejspíše do Lužice.
Tajně se vracíval domů a jednou byl dopaden a vězněn. Na hradu Křivoklátu,nebo Kokoříně.
Našel by by se v seznamech vystěhovalců?
A v archivech z Křivoklátu ,nebo Kokořína?
Moc děkuji
Miroslav Řehák
Odpověď
Dobrý den,
prohledali jsme Berní rulu - generální rejstřík (citaci dokumentů uvádím níže), osoby s Vámi uváděnými jmény zde nejsou uvedeny, rod Řeháků ze Sazené u Velvar nenalezen. V prvním dílu tohoto dokumentu je uveden seznam vydaných a nevydaných berních rul – zde je uvedeno, že Slánsko nebylo vydáno a že originál je ztracen .Soupis poddaných podle víry z roku 1651 zahrnující Slánsko nemáme ve fondu dokumentů, není obsažen ani v záznamech v online katalogu NKC Národní knihovny ČR ani v České národní bibliografii. Vyhledávali jsme v katalogu naší knihovny i podle Rejstříku poddaných – Soupis poddaných podle víry z roku 1651 a Berní rula: generální rejstřík .
Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. I. svazek, A-L / sestavili Václav Červený a Jarmila Červená . Praha : Libri, 2003 . 1047 s.
Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. II. svazek, M-Ž / sestavili Václav Červený a Jarmila Červená . Praha : Libri, 2003 . s. 1048-2188
Další zdroje informací:
Doporučujeme obrátit se ještě na Státní okresní archiv Kladno
soka-kladno@soapraha.cz
Tel.: 312 243 992
Státní okresní archiv Rakovník
Tel. 313513062
soka-rakovnik@soapraha.cz
Soupis matrik a obcí:
http://www.genea.cz/informace/hledam-matriky/hledani-v-soupisu-matrik-a-obci/
Vyhledávání rodokmenu online
http://www.zive.cz/clanky/jak-sestavit-rodokmen-z-informaci-ktere-jsou-na-internetu/sc-3-a-173054/default.aspx
Matriky na internetu
http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/
Archivní katalog Archiv Hlavního města Prahy
http://www.ahmp.cz/index.html?wstyle=2&catalogue=1
Rodokmeny a genealogie
http://stromzivota.cz/badani-v-archivech/matrika-rodokmeny
http://www.radirna.cz/vyhledavani/jak-si-sestavit-rodokmen-s-pomoci-internetu-vyhledavani-osob-v-archivech.html
http://rodokmenyonline.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Středočeská vědecká knihovna v Kladně, příspěvková organizace
Datum zadání dotazu
03.08.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu