"Přechytralý"
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě přesný význam slova přechytralý. Pokud by šel vysvětlit i z etymologického hlediska, budu moc ráda.
Mimochodem tohle je nejlepší služba na světě.
Mějte se krásně.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu uvádíme níže několik úryvků z různých jazykových/etymologických publikací.
.              přechytralý adj. expr. příliš zchytralý. V Praze se sjíždějí z celého národa přechytralí lidé.
*Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. s. 121. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6d080950-d5e0-11e2-b7f9-5ef3fc9ae867
.              přechytralý (nář. přechytračelý) příd. řidč. velmi, přespříliš zchytralý.
*Zdroj: HAVRÁNEK, Bohuslav a Ústav pro jazyk český (Akademie věd ČR). Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Academia, 1989. s. 556. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1b47de70-94c1-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
.              Desynonymisace - opačný proces než významové sbližování slov je desynonymisace. Záleží v tom, že pojmenovací jednotky, které byly dosud synonymy, přestávají jimi být buď individuálním zásahem, nebo z hlediska systému. .. Rozlišujeme např. přechytralost od moudrosti, chytrosti, duchaplnosti, chytráckosti, vtipu.
*Zdroj: FILIPEC, Josef a Československá akademie věd. Česká synonyma z hlediska stylistiky a lexikologie: (příspěvek k poznání systému v slovní zásobě). Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1961. s. 144. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:c9b29fd0-96c4-11e3-8e84-005056827e51
.              pře-..-lý: ... cirkumfixálně tvořené případy. Význa, cirkumfixu je "překročením obvyklé míry (zcela) změněný ( a tudíž nežádoucí), popř. minuvší daný časový bod nebo místo".
příklady: přeběhlý, přebujelý, překvetlý, přestárlý, přežilý...přechytralý, přemilý..
*Zdroj: ČERMÁK, František. Jazyk a slovník: vybrané lingvistické studie. Vyd. v tomto souboru 1. Praha: Karolinum, 2014. 524 s. ISBN 978-80-246-2660-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.05.2020 21:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu