Pražský tiskař z 15.století
Text dotazu
Dobrý den, jaká je správná forma jména, pražského tiskaře z 15. Století, - Jan Kamp/Kampus/Kampa?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
přestože  čeští autoři shodně používají podobu příjmení Kamp, nelze vyloučit ani jiné navrhované formy příjmení. Ve středověku bylo běžné, že lidé neměli ustálenou podobu jména, a proto se setkáváme s různými úpravami jejich jmen. I digitální knihovna Manuscriptorium si nedovolí vyloučit i jiné podoby, když sama tato platforma pracuje s označením:  Johann Kamp(?) - http://www.manuscriptorium.com/apps/index.php?direct=record&pid=GORKOV-set20100113_73_47398
Dále přikládáme seznam děl a příkladů, kde se setkáte s verzí příjmení Kamp:
Největší naše tiskárna v 15. století byla tiskárna Jana Severýna z Kapí Hory v Praze, jejíž technickou duší byl Jan Kamp. Po r. 1520 jejím majitelem se stal syn Jana Severýna Pavel (JlSSS).
Zdroj: TOBOLKA, Zdeněk Václav. Kniha: její vznik, vývoj a rozbor. 1. vyd. Praha: Orbis, 1949. 242 s., ca 200 s. obr. příl.
O Severýnovi víme, že byl kramářem, což může v té době značiti tolik, jako obchodník, který se zabývá výrobou a prodejem knihy. Jan Kamp se uvádí jako impressor, t. j. vyučený tiskař.
Zdroj: ČERNÁ, Marie Ludmila. Stručné dějiny knihtisku. 1. vyd. Praha: Šolc a Šimáček, 1948. 224 s. Knihovna Objevy dneška; [sv.] 1.
Zatím se domníváme, že v Praze byly před rokem 1500 tři knihtiskárny. Majitelem první byl Jan řečený Jonata z Vysokého Mýta (od roku 1487), druhé Jan Kamp (1488—1500) a třetí jakýsi Beneda (1493—1496). Vydali celkem patnáct prvotisků, avšak nelze určit, kde byl který vytištěn. Víme jen, že nejstarší
pražský kněhtlačitel (jak se tenkrát říkalo) Jan čili Jonata vydal druhé vydání tehdejšího knižního bestselleru (nejlépe prodávané knihy), Trojanské kroniky.
Zdroj: SOUČEK, Ludvík a KUDĚLKA, Michal, ed. Co zavinil Gutenberg: o písmu a o tisku. 1. vyd. Praha: Albatros, 1975. 76, [3] s.
Jmennou podobu  Kamp používá i kniha HORÁK, František. Pět století českého knihtisku = Pjat' stoletij češskogo knigopečatanija = Fünf Jahrhunderte tschechischer Buchdruckerkunst = Five hundred years of Czech printing. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1968. 250 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.03.2018 08:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu