Právo- stavba
Text dotazu
Dobrý den
měl bych dotaz ohledně jedné věty ve znění zákona. jedná se o větu z § 160
Provádění staveb odstavec 4 - Jde-li však o stavbu pro bydlení nebo změnu
stavby, která je kulturní památkou, je stavebník povinen zajistit odborné
vedení provádění stavby stavbyvedoucím.
Jestli mi můžete objasni znění této věty. Zda stavbyvedoucího potřebuji jen
na stavbu pro bydlení, která je kulturní památko nebo na každou stavbu pro
bydlení.
Odpověď
Dobry den,
s dotazem bude nutne obratit se na odborniky v dane problematice.
Sluzba Ptejte se knihovny neni urcena k vysvetlovani zakonu a jejich paragrafu. Pracovnici, kteri odpovidaji dotazy, nejsou pravnici ani odbornici na provadeni staveb.
Doporucujeme napr. CVUT, stavebni fakultu http://www.fsv.cvut.cz/ nebo Pravnickou fakultu Univerzity Karlovy http://knihovna.prf.cuni.cz/ nebo prip. Ceskou komoru autorizovanych inzenyru a techniku http://www.ckait.cz/nebo .
Nasli jsme na internetu nekolik odkazu, ktere se zabyvaji funkci stavbyvedouciho, stavebniho dozoru apod. Na ukazku Vam je posilame, i kdyz spravnost informaci nemuzeme posoudit nebo overit.
Autor: Radim Oktábec
Datum: 17.03.2008 18:55 odpovědět upozornit redakci nahoru dle zákona 183/2006(par 160 ) postačuje stavební dozor pro stavby viz paragrafy 103 a 104. Ovšem pokud se nejdená o stavby pro bydlení. Pokud se jedná o stavbu pro bydlení, pak musí být stavbyvedoucí.
http://sweb.cz/jezek.pavel/povinnostistavbyvedouciho.doc .
VEDENÍ STAVBY - FUNKCE STAVBYVEDOUCÍHO
Ze stavebního zákona vyplývá, že vést realizaci stavby může pouze osoba, která předepsaným způsobem prokázala zvláštní způsobilost k této činnosti.
Znamená to, že tato osoba musí
a) mít osvědčeni zvláštní způsobilosti pro realizaci staveb
b) být autorizována v příslušném oboru. Autorizací se rozumí oprávněni fyzických osob k výkonu odborných činnosti ve výstavbě.Toto řeší zákon č.
360/1992 Sb. ze dne 7. května 1992 o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povoláni autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě včetně změn 164/1993 Sb. a 275/1994 Sb.
Právnické a fyzické osoby podnikající podle příslušných předpisů mohou vykonávat vybrané činnosti ve výstavbě pouze tehdy, zajišťují-li výkon těchto činností autorizovanými osobami podle tohoto zákona. Mezi tyto činnosti patří i vedeni realizace staveb.
...
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.06.2008 10:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu