právní význam slov movitý/ nemovitý
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji znát právně definovaný význam slov -movitý - nemovitý -co je co.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zasíláme citace významu slova movitý a nemovitý z několika zdrojů:
1. Význam slova movitý dle Etymologického slovníku jazyka českého od Machka, V. = pohybný, přenosný (o majetku i o předmětech), mísí se také s mohovitý = bohatý. Zhruba od 15. stol. po dnešek chápán tento výraz (movitý) jako právnický termín.
Nemovitý- opak slova movitý.
2. Význam tohoto slova podle Českého etymologického slovník jazyka českého od Rejzka, Jiřího: Movitý = zámožný, přemístitelný, mobilní, původně mající jmění, zámožný, mísí se ale s mohovitý = který je v moci, mohutný. Již od 15. stol. Též právnický termín pro přemístitelný majetek ( snad pod vlivem lat. movere= hýbat, mobilis = pohyblivý.
3. Význam slova nemovitý a movitý podle Příručního slovníku jazyka českého (http://bara.ujc.cas.cz/psjc/):
*"nemovitý adj. nepřenosný bez porušení své podstaty n. násilného rozebrání v jednotlivé části. Mezi aktiva patří zvláště movitý a nemovitý majetek společný pozemky, domy. Čes. pol. Šlechta nemůže míti na budoucím sněmu větší váhy a většího hlasu, než jest přiměřeno velikosti nemovitého jejího jmění.
* movitý adj. (o majetku) přenosný, který lze s místa na místo přenésti, převésti n. převézti. Otec bude bráti důchody ze všeho movitého i nemovitého svého jmění. Prav. Ztratila papírovou pětku, celé movité jmění rodiny. R. Svob. Několik kusů prostého nábytku, toť bylo všechno movité jmění našeho rytíře. Čech. D Zř. (o člověku) zámožný, majetný. Je to chlapík movitý a štědrý, jakých je málo."
4. A význam slova nemovitý a movitý podle Slovníku spisovného jazyka českého (http://ssjc.ujc.cas.cz/):
* "movitý příd. 1. práv. takový, kt. může být přemísťován; mobilní (op. nemovitý): m. majetek; m-é jmění; m-é věci movitosti *2. zámožný, mohovitý: chlapík m. a štědrý (Maj.); → podst. movitost v. t.
* nemovitý příd. imobilní: práv. věci n-é pozemky a stavby (kromě staveb dočasných); → podst. nemovitost v. t."
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.05.2012 10:13
Vidtmanová Marta píše:
Sobota 21.11.2015 12:28
Dobrý den,prosím o radu.V roce 1997 jsem se rozvedla,během manželství jsme postavili chatu,veškerý materiál jsme kupovali z výplat.Nějaké peníze,asi 50000jsme dostali od manželovo rodičů.Už před rozvodem manžel vyměnil zámky,abych tam nemohla jezdit.Je to asi 12 let,co manžel chatu prodal za 750 000,-,které si nechal.On mi to nezdělil,dozvěděla jsem se to od syna.Prý si tím zaplatil dluhy.Od rozvodu mi sliboval,že mi zaplatí 20 000,-,které jsem dodnes neviděla.Že prý nemá,ale má,vím to.Tato částka je směšná.Nevím,co mám dělat,na soudy nemám peníze.A mám vůbec ještě po takové dlouhé době nárok na vyrovnání?Prosím poraďte,děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 24.11.2015 16:49
Dobrý den, služba Ptejte se knihovny neřeší právní otázky, v tomto tématu bohužel nejsme odborníci způsobilí podávat relevantní informace. V odpovědi, kterou jsme Vám poslali na e-mail, naleznete přehled právních poraden, na které se můžete s dotazem obrátit.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu