Pravidlo
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, z čeho vychází slovo "pravidlo". Zda je to něco, co je "správné" (správa, spravit) nebo něco, co se "praví" (zpráva, zpravit někoho o něčem).
Děkuji za odpověď
Odpověď
Vážený pane (...),
slovo "pravidlo" je odvozené ze slovanského kořenu "*prav-". Z něj jsou odvozená také obě Vámi uvedená slova.
Podle Etymologického slovníku jazyka českého (Machek, 1971, s. 481) slovo "pravidlo" souvisí se slovem "pravda", viz heslo "pravý":
Slovo pravda souvisí se staročeským "spravedný", s nenáležitým "l" "spravedlný", "spravedlnost", s jinou příponou "spravedlivý"; "-praviti", "pravidlo", od něho "pravidelný", "pravítko" (z "pravidlko"). "Pravý" znamenalo 1) "rovný", "přímý" (tak i v staroslov.), pak 2) v mravním smyslu "jdoucí bez oklik = iustus verus" (srov. něm recht, fr. droit z directus); 3) "opak levého, dexter" je asi nejpozdější. (...) Odvozené sloveso "praviti" znamenalo staroslov. "říditi", "vésti", t. rovným, přímým, správným směrem, způsobem, od něho je "pravda" (srov. rýmovité opositum "krivda"), původně asi "náležitý postup = spravedlnost, zákonitost", později "náležitá shoda se skutečností, opak lži".
Český etymologický slovník (Rejzek, 2001, s. 497) uvádí u hesla "pravit" a "pravý" následující informace :
Praslovanské "praviti" je odvozeno od "*prav-" ve smyslu "říkat pravdu, uvádět na pravou míru". (...) Původní význam (slova pravý) je asi "vpředu  (dopředu) jdoucí", tedy "přímý", odtud pak v mravním smyslu "správný, spravedlivý" a konečně "opačný než levý", podle toho, že většina lidí používá pravou ruku k hlavním činnostem, tato strana je tedy "správná".
Použité zdroje
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3., nezměn. vyd. Praha: Academia, 1971.
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
07.07.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu