pravidla parafování
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych věděla, zda existují nějaká pravidla pro parafování, zda se parafují všechny stránky dokumentu, jak se věc řeší, když má dokument parafovat několik lidí a jak vlastně vypadá taková parafa?
Velmi děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
"Pokud dopis (dokument) koncipoval někdo jiný než ten, kdo jej podepíše, parafuje autor dopisu neodesílané kopie. Dopisy se předkládají k parafování také např. podnikovému právníkovi, překladateli, apod. Parafují se jen neodesílané kopie na levém dolním okraji. Parafa = podpisová značka, zkrácený podpis."
•         (BÁČOVÁ, Marie, HÁJKOVÁ, Helena a KARASOVÁ, Renata. Normalizovaná úprava dokumentů. 1. vyd. Praha: Pro Českou komoru autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě vydalo Informační centrum ČKAIT, 2006. 133 s. ISBN 80-86769-42-9.)
Níže citovaný článek se sice věnuje uzavírání mezinárodních smluv, nicméně Vám může pomoci objasnit funkci parafy.
„K tomu, aby se zdůraznil předběžný charakter takové shody, může podpisu předcházet neformální parafování, kdy je text pouze označen iniciálami vyjednavačů. Samotný podpis může zároveň vyjadřovat (pokud se na tom státy dohodly, je to stanoveno touto smlouvou apod.) i vůli státu být touto smlouvou vázán.“
•         (http://www.epravo.cz/top/clanky/ostatni-pravni-obory/jak-vznika-mezinarodni-smlouva-15705.html)
K odpovědi na Vaše otázky tedy:
-Žádná ucelená pravidla pro parafování k dispozici nejsou.
-Zda budete či nebudete parafovat všechny stránky dokumentu, je čistě na Vás.
Parafování spolu s číslováním všech stran však může chránit před rozebráním dokumentu.
http://www.rozumimepenezum.cz/existuje-nejake-pravidlo-co-nikdy-ve-smlouve-nepodepsat/
-V případě, že dokument bude parafovat více lidí, předpokládáme, že se to řeší tak, že své podpisové značky podepíší vedle sebe.
-Parafa = zkrácený podpis, podpisová značka, viz. výše.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.07.2016 07:46
Cabák Pavel píše:
Pondělí 20.03.2023 14:08
A jak parafovat el.dokumenty ve formátu PDF/A?
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 23.03.2023 08:17
Dobrý den,
elektronické potvrzování dokumentů ve formátu PDF lze provádět pomocí aplikací, jež mohou být součástí hardwaru osobních i firemních počítačů, sítí, ale též se pro tyto účely využívají licencované tzv. cloudové aplikace.
Zákon přímo nedefinuje provedení podpisu nebo parafy, ale souhrnně se parafou rozumí vlastnoručně provedená zkratka podpisu. Otázka je, zda lze za parafu v tradičním slova smyslu označit také elektronický znak.
Pravidla parafování dokumentů (podpisový řád) si může stanovit interně daný subjekt, v němž probíhá toto schvalování dokumentů (např. zda bude parafována každá strana dokumentu, anebo jen vybrané strany).
Podrobný vhled do problematiky podpisů nabízí článek „Nahradí elektronický podpis prostý ten tradiční vlastnoruční?“ (viz http://www.bulletin-advokac[…]y-ten-tradicni-vlastnorucni).
Zdroje:
https://www.presto.cz/cz/parafa
http://www.bulletin-advokac[…]y-ten-tradicni-vlastnorucni
https://www.pravniprostor.c[…]tin-vcera-dnes-zitra-i-cast
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89
S pozdravem
služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu