Pravidla českého pravopisu s Dodatkem v příloze
Text dotazu
Všiml jsem si, že některá nakladatelství (např. Academia, Fortuna) dodávají na knižní trh Pravidla českého pravopisu i téměř čtvrt století od jeho vydání stále s Dodatkem MŠMT ČR v příloze a nezapracují předmětnou úpravu pravopisných dublet do slovníkové části. Z hlediska uživatelů je přitom očividně nepraktické a matoucí zjišťovat způsob psaní na dvou různých místech příručky. Proč tomu tak tedy je?
Odpověď
Dobrý den,
pravopisná norma je sjednocována zejména Ústavem pro jazyk český, který se pravopisem jako takovým zabývá. Druhou platformou, která se vyjadřuje k pravopisu, tvoří školy a Ministerstvo školství.
Pravidla českého pravopisu dnes vychází ve dvou vydáních – akademickém a školním. Školní vydání řídí nakladatelství Fortuna, akademické nakladatelství Academia. U obou vydání se liší pouze koncepce a rozsah výkladu.
Ústav pro jazyk český doslovně uvádí tuto informaci „V roce 1994 byl k PČP vydán Dodatek (v akademických Pravidlech označovaný jako „pravopisná poznámka“), jímž se zpřesňují zásady psaní přejatých slov zejména řecko-latinského původu. Od tohoto roku je Dodatek nedílnou součástí Pravidel, otiskuje se na konci knihy.“ Důvod, proč tomu tak je, nevysvětluje.
Poznámka ve Školních pravidlech českého pravopisu od nakladatelství Fragment z roku 2011 uvádí, že Dodatek vznikl jako reakce na vydání Pravidel českého pravopisu z roku 1993 a upozornil na to, že psaní s a dlouhých samohlásek v případech, kdy Pravidla z roku 1993 uvádějí jen z a samohlásky krátké, je také správné. Dále zmiňuje, že Dodatek byl závazný pro školní praxi.
Nejnovější vydání Pravidel od jiných nakladatelů z roku 2009 (Computer press), 2011 (Československý spisovatel) a Školní pravidla českého pravopisu (2012, Fragment)  dodatek zapracovávají přímo do slovníkové části.
Pokud byste potřeboval zcela konkrétní důvody otiskování Dodatku na konci Pravidel, můžete se obrátit přímo na Ústav pro jazyk český (http://www.ujc.cas.cz/kontakty/), nebo příslušné nakladatelství (http://www.academia.cz/kontakt, http://www.fragment.cz/o-nas/kontakt/).
Použité zdroje
Pravidla českého pravopisu. Brno: Computer Press, 2009. 477 s. ISBN 978-80-251-2252-5.
Pravidla českého pravopisu. Vyd. 1. [Praha]: Československý spisovatel, 2011. 476 s. ISBN 978-80-87391-97-6.
SOCHROVÁ, Marie. Školní pravidla českého pravopisu. 1. vyd. Praha: Fragment, 2012. 368 s. Pravidla a přehledy. ISBN 978-80-253-1449-4.
https://cs.wikipedia.org/[…]/Pravidla_%C4%8Desk%C3%A9ho_pravopisu
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=890
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.09.2017 12:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu