Práva zvířat v hudbě
Text dotazu
Dobrý den,
existují zmínky o skladbách, které by tématem postihovali práva zvířat?
Moderní/populární skladby s textem jsou jednoduše k dohledání, ale zajímala by mě spíše hudba instrumentální, jejíž autor psal skladbu s tímto záměrem (poukázat na práva zvířat), nebo ve skladbách z předešlých historických období (v tomto případě již třeba i s textem) - antika, středověk, renesance, baroko, romantismus...?
Předem děkuji za odpověď a pomoc s vyhledáním informací.
Odpověď
Dobrý den,
jak již sama uvádíte, v moderní hudbě se téma zvířecích práv vyskytuje hojně. Od 60. let se písně propagující toto téma objevují v častém napojení na přímé akce a protestní hnutí, jako jsou například RSPCA nebo později Greenpeace. Ochrana zvířat tak, jak je vnímána dnes, se ale zdá být docela novým přístupem, který je napojený především na industrializovanou nadprodukci živočišných výrobků a ohrožení životního prostředí. V antice, středověku, atd. byla zvířata vnímána jinak nejen v běžném životě, ale i v umění. Z tohoto důvodu nemůžeme s jistotou určit skladby z předchozích historických epoch, které ke zvířatům přistupují aktivisticky a nejen jako k vizuální, narativní či zvukové inspiraci. V rámci vašeho výzkumu vám doporučujeme se zaměřit na vztahy jednotlivých skladatelů ke zvířatům a jak by mohly být skladby interpretovány jako vyjádření na podporu zvířecích práv.
Co se týče současné instrumentální hudby, podařilo se nám dohledat například toto album:
https://chrismercer.bandcamp.com/album/animal-communication-works
Doporučujeme zkusit prozkoumat například i hudební odvětví field recordingu (tedy nahrávání zvuků v terénu), které často pracuje se zvířaty a lokálními ekosystémy. Z českých umělců a umělkyň by Vás v tomto případě mohl zajímat například Tomáš Šenkyřík: https://blackedition.cz/cs/vsechny-zvuky-spolu-vzajemne-souvisi
Použité zdroje
*Clark FE, Dunn JC. From Soundwave to Soundscape: A Guide to Acoustic Research in Captive Animal Environments. Front Vet Sci. 2022. doi: 10.3389/fvets.2022.889117.
*FOX, Michal. Práva zvířat a jejich vývoj. Online. Bakalářská práce. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, Právnická fakulta. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/rdzrdc/.
*PETLIČKOVÁ, Karolína. Právní následky týrání zvířat v historickém kontextu. Online. Bakalářská práce. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta. 2021. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/ytl05/.
*Savage, M. Why this wildlife expert is making his archive public. BBC News. 2021. Dostupné z: https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-59404975
*STEWART, F. This is [not] the A.L.F.?: anarchism, punk rock and animal advocacy. Punk & Post Punk, 227-245. 2016. Dostupné z: https://bgro.repository.gui[…]rt_This%20is%20not_2016.pdf
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.09.2024 01:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu