práva dětí
Text dotazu
Dobrý den,
už delší dobu sháním literaturu o právech dětí. Mohli byste mi, prosím,
nějakou literaturu doporučit? Čím více knížek, tím lépe. Moc Vám děkuji a
přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
k problematice dětských práv existuje velké množství odborné literatury, několik nalezených dokumentů uvádíme, další je možné vyhledat např. prostřednictvím elektronického katalogu Národní knihovny ČR, který je volně dostupný na internetu (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) zadáním spojení práva dětí do pole Předmět (získali jsme 151 výsledků). Nalezené záznamy je možné seřadit pomocí roku vydání (odkaz Rok vydání v modré liště), omezit pouze na dokumenty v češtině apod.
* ONDRÁČKOVÁ, Jana. Co je Úmluva o právech dítěte. Praha : Český helsinský výbor, 2001. 22 s. ; 21 cm. ISBN 80-86436-07-1 (v knize neuvedeno : brož.)
* DETRICK, Sharon. A commentary on the United Nations Convention on the Rights of the Child / by Sharon Detrick. Hague : Nijhoff, c1999. xlv, 790 s. ; 25 cm. ISBN 90-411-1229-4 (váz.)
* Úmluva o právech dítěte (1989) * práva dětí * mezinárodní smlouvy * dokumenty * komentáře
* Děti z ústavů! : právní a psychologické dopady ústavní výchovy z pohledu ochrany rodiny a nejlepšího zájmu dítěte / [Petr Bittner ... et al.]. -- Brno : Liga lidských práv, c2007. -- 72 s. : il. ; 21 cm. -- (Práva v souvislostech). ISBN 978-80-903473-4-2.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200811/contents/nkc20081817256_1.pdf
* KOVAŘÍK, Jiří. Dětská práva, právní povědomí, participace dětí a sociální služby / Jiří Kovařík a kol.. -- České Budějovice : Jihočeská univerzita, 2001. -- 222, 3 s. : il. ; 30 cm. ISBN 80-7040-531-7.
* Dětská práva v praxi : sborník příspěvků z 1. mezinárodní konference o dětských právech : Třeboň 29.-30. května 2002 / [editor Jiří Dunovský]. České Budějovice : Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, 2002. 134 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-7040-606-2.
Pokud byste měla zájem i o články z českých periodik, výše uvedeným způsobem je možné vyhledávat také v článkové bibliografii ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ), která obsahuje záznamy článků z denního tisku, vybraných sborníků a odborných periodik vydaných od r. 1991. Vzhledem k většímu množství nalezených záznamů by bylo vhodné téma nějak zúžit nebo kombinovat s jinými klíčovými slovy.
Z internetových zdrojů doporučujeme zejména portál Dětská práva - http://www.detskaprava.cz/ .
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 10:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu