Praní kožených rukavic
Text dotazu
Dobrý den, jak prosím doma prát nebo čistit pracovní rukavice, které hsou zčásti látkové či pletené a zčásti kožené (případně i vycházkové celokožené rukavice), aby kůže po uschnutí netvrdla a nescvrkala se? A pokud už ztvrdly, jak je změkčit? Díky.
Odpověď
Dobrý den,
níže předkládáme některé rady z chytrých knih našich babiček:
Čištění kožených rukavic
Čištění bílých glacé rukavic
Připravíme si hladký dřevěný váleček, který se vejde do prstů rukavic a kůži prstu mírně napne. Abychom nepoužívali mnoho benzinu najednou, čistíme nejprve rukavici jednu a po vyčištění druhou. Čistíme pak u jedné rukavice prst po prstu tak, že špinavá místa (hlavně špičky prstů)
potřeme lihem, zcela slabě přetřeme suchým toaletním mýdlem a třeme kouskem flanelu, který smočíme v benzinu. Po vyčištění prstů vložíme rukavici do ploché misky, přelijeme benzinem a čistíme měkkým kartáčem. Pak rukavici namočíme do benzinu, promačkáme v něm a propláchneme v druhé misce čistým benzinem.
Rukavici potom vložíme do suché čisté měkké utěrky a důkladně v ní promneme. Na správném opláchnutí čistým benzinem a na vymnutí rukavice v látce záleží při čištění rukavic nejvíce. Kdyby se benzin nechal na rukavicích volně vyschnout, byly by našedlé a šmouhovité. Rukavice se pak vytáhne do správného tvaru a rozměru a vyvěsí se, aby schla. Pak se teprve čistí rukavice druhá. Vzhled vyčištěných bílých rukavic se ještě zlepší, jestliže se do nich vetře mastek (talek), magnesie nebo dobrý bílý zásyp. Rukavice se položí na suchou utěrku, z posýpátka se práškem trochu posypou a prášek se do nich vetře. Rukavice se pak otřepou o dlaň a čistým suchým ručníkem se otřou.
Způsob čištění bílých glacé rukavic, při němž se rukavice vloží na chvíli do benzinu a pak se jen perou promačkáváním v něm, je mnohem méně účinný než způsob první.
Při zacházení s benzinem je nutno dbát největší opatrnosti. Důtklivě čtenáři radíme, aby si přečetl o nebezpečí benzinu a benzinových par na str. 518 této knížky.
Praní pracích rukavic
Prací rukavice jsou zhotoveny z pravé zámišové kůže, která je zvláštním způsobem vydělána tukem. Surovinou jsou kůže jelení, srnčí, ovčí a j. Nejznámější jsou bílé nebo žluté „jelenice“; někdy mají „jelenice“ také barvu šedivou.
Prací rukavice se perou navlečeny na ruce vlažnou vodou a dobrým mýdlem; ruce v rukavicích se mnou. Po prvém proprání a promačkání ve vodě se rukavice na rukou znovu namydlí, avšak při máchání se nezbavují všeho mýdla. Zbytky mýdla, zbylé v kůži, dodávají totiž rukavicím po uschnutí vláčnosti. Rukavice zbavené většiny vody slabým vymačkáním se pak pověsí na šňůru a nechají schnout. Když dosychají, promnou se, na rukou se vytáhnou do správného tvaru a dají se doschnout.
Barevné jelenice, je-li barva ve vodě stálá, perou se stejně, a to mýdlem nebo ještě lépe Persaponem. Kdyby barva zřejmě pouštěla, musí se čistit jen benzinem. Často se stává, že nejsou barevné rukavice vyhlížející jako prací zhotoveny z pravé zámišové kůže, nýbrž jen z napodobeniny. Takové rukavice po vyprání a uschnutí ztvrdnou. Při dostatku trpělivosti se nám však podaří ztvrdlé rukavice opět změkčit. Postupujeme takto: Do suchých rukavic vetřeme asi dva žloutky a rukavice necháme několik hodin ležet; pak poněkud již změklé rukavice narovnáme a do svraštělých míst a záhybů ještě vetřeme jeden žloutek. Po hodině rukavice vytahujeme a kousek po kousku mneme mezi prsty, při čemž se suchý žloutek vydroluje. Necháme znovu hodinu v klidu a mnutí dokončíme. Rukavice má být úplně vláčná. Jestliže na kůži rukavice vznikly šmouhy, navlečeme rukavici na ruku a druhou rukou rukavici vytřeme
měkkou utěrkou slabě namočenou v benzinu.“
(zdroj: BŘÍZOVÁ, Joza a KRCHOVÁ, Božena. Naše domácnost. 1. vyd. Praha: Práce, 1958.)
„K čištění rukavic a jiných kožených předmětů а k odstraňování skvrn má se užívati benzin lehčí o hustotě 0*700—0*740 (bod varu 80—120 st. C), který velmi lehce rozpouští tuky. Benzin k cídění má se vypařiti úplně beze zbytku a nemá po něm zbýti nepříjemný zápach. Benziny, které zanechávají po vypaření nepříjemně páchnoucí zbytek,, nehodí se к cídění, neboť čištěný předmět dlouho by odporně zapáchal.“
(zdroj: ŠÍMA, Zdeněk. Praktická příručka k nákupu potravin a jiného zboží pro hospodyně i obchodníky: zkoušení a posuzování potravin a jiného zboží potřebného v domácnostech. Praha: B. Kočí, 1924. )
„Čištění rukavic.
Jemnější rukavice pletené neb šité vypereme v mydlinách bez sody. Pro barevné přimícháme trochu octa, vymácháme a zvolna sušíme. Bílé kožené čistíme benzinem, buď je namočíme celé, pak oblékneme a místo vedle místa vytřeme bílou utěrkou, neb vtíráme benzin po kouscích rychle a čistíme. Jelenice navlékneme na ruce, namočíme v měkké vodě s čpavkem, namydlíme mýdlem marseilským, vymneme, vypláchneme, zvolna sušíme a vlhké navlékneme, aby zachovaly tvar a velikost.“
(zdroj: TARABOVÁ, Marie, ed. Domácí hospodářství: Praktická příručka k domácímu hospodářství, zpracovaná dle osnov pro školy pětitřídní [s 8mi školními roky] a pro I. a IV. tř. škol měšťanských. Holešov: Tuček, 1931.  )
Vybrat si ovšem můžete i z některých novodobých internetových návodů na čištění rukavic:
http://skotymoto.cz/udrzba-cisteni-rukavic-na-motorkuhttp://skotymoto.cz/udrzba-cisteni-rukavic-na-motorku
http://www.coopclub.cz/tipy_a_rady/osetreni-kozenych-rukavic/http://www.coopclub.cz/tipy_a_rady/osetreni-kozenych-rukavic/
http://www.rady-navody.cz/domacnost/prani-zehleni-suseni/1612-jak-vycistit-prat-kozene-rukavice-rukavice-z-kuze-mleko-bilek-cpavekhttp://www.rady-navody.cz/domacnost/prani-zehleni-suseni/1612-jak-vycistit-prat-kozene-rukavice-rukavice-z-kuze-mleko-bilek-cpavek
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2018 06:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu