Pramen řeky Punkvy
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal, kde pramení řeka Punkva, která protéká podzemím Moravského krasu. V různých mapách jsem našel různé informace.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
všechny publikace, které jsme k danému tématu nalezli, se shodují v tvrzení, že řeka Punkva vzniká soutokem Sloupského potoka a Bílé vody v Amatérské jeskyni. Sloupský potok je tvořen soutokem vody Luhy a Žďárné, do kterých se vlévají toky Petrovického a Němčického potoka. Bílá voda pramení jižně od Protivanova v nadmořské výšce 638 metrů. Do Bílé vody se ještě před soutokem se Sloupským potokem vlévá Lipovecký (Marianínský) potok a vodní tok Besčák.
Řeka Punkva má tedy několik možných pramenů. Oficiálně je za pramen řeky Punkvy označován pramen Luhy a řeka Luha za hlavní zdrojnici řeky Punkvy.
Luha pramení ve výšce 594 m.n.m. pod vrcholem Skal. Celková délka povrchového toku Luhy je 15,5 Km.
Obecná charakteristika pramene řeky je následující:
"Počátkem či pramenem řeky může být některý z pramenů zdrojnic. Nejsou-li zdrojnice označeny jménem, klade se počátek řeky k pramenu nejdelší nebo nejvodnatější z nich. Jsou-li dvě nebo více zdrojnic stejně vodné i dlouhé, označí se počátek řeky k pramenu levé z nich."
( HUBAČÍKOVÁ, Věra. Hydrologie. 1. vyd. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2002.s. 29.)
Zdroje a další literatura k tématu:
* BALÁK, Ivan.  Macocha a Punkva v Moravském krasu.  Blansko : Městská knihovna Blansko : Cortusa - sdružení pro ochranu Moravského krasu : Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras, 2003.
ISBN   80-239-2113-4.
*  Moravský kras [kartografický dokument] : s mapou 1:75 000 [i.e.1:50 000] . Praha : Kartografie : S & D, 1999.
* http://www.estudanky.cz/2549-pramen-punkvy
*http://www.sharkan.net/2399-pramen-punkvy
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.04.2011 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu