Přájmení Balogová a Kellnerová
Text dotazu
Zajímal by mě původ příjmení Balogová a Kellnerová. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kellner je odvozeno ze středohornoněmeckého (od 12. do 16. století) apelativa (tj. slova obecného významu) këllaere = sklepmistr.
Příjmení Balog (případně Balogh)  je maďarského původu, obecné maďarské "balog" označuje toho, kdo je levák. I v původním jazyce je však slovo velmi málo využívané a má údajně lidový a hovorový ráz. Nejvýstižnějším překladem do češtiny by bylo příjmení Krchňa či Krchňák - staročeský výraz "krchý" totiž znamená levý; příslovce "krchmo" (pokud jde o nějaké jednání) znamenalo někde stranou, potajmu, neveřejně.
Dle stránek www.kdejsme.cz žije v České republice 2087 mužů a 1947 žen s příjmením Balog/-ová; nejvíce v oblasti Prahy, Ústí nad Labem, mostu či Chomutova. Dále statistiky uvádí 600 mužů a 621 žen s příjmením Kellner/-ová, nevíce v oblasti kolem Prahy, Brna, Opavy či Moravského Krumlova.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
Pokud byste potřebovala detailnější analýzu původu a významu příjmení, obraťte se, prosím, na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2012 15:25
Samo píše:
Pátek 14.04.2017 10:21
Tak tu je ale chýba s obľubou udávaná maďarskými "linguistami". Meno Balog nemá maďarský pôvod ani význam. Balog vzniklo zo starého slovanského označenia pre mokriny (bažiny), ktoré sa začalo používať cca v 10-11tom storočí zmenou s pôvodného výrazu bolg a ešte staršieho blg. Práve preto je v označení mnohých miest a dokonca v oblastiach kde Maďari nikdy nemali vplyv. Výraz Balogh ako ľavák je zase len pokus maďarských linguistov najst význam tam kde nie je. Je to podobné ako u ich vysvetlenia názvu jazera Balaton.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu