Pozemkova reforma po roce 1945
Text dotazu
Dobry den
pisu bakalarskou praci na tema Posledni etapa pozemkove reformy na
Melnicku..Tato prace by sem mela tykat mensich rolniku v dane oblasti,
zabirani jejich pozemku a jejich zapojovani do kolektivizace zemedelstvi at
dobrovolne ci povetsinou pod natlakem mistnich organizaci KSC. Mohli by jste
mi prosim doporucit nejake tituly vztahujici se k tomuto
tematu..Predpokladam ze k dane oblasti zadne takove nebudou a budu muset
zavitat do archivu, ale aspon nejake tituly vztahujici se k tomuto tematu v
celorepublikovem meritku. Dekuji
Odpověď
Dobrý den,
dokumenty k tématu zaměřené přímo na oblast Mělnicka jsme opravdu bohužel nenalezli, snad Vám ale pomohou některé z následujících (z elektronického katalogu NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
1) MACHAČKA, Josef. O nové pozemkové reformě. Praha : Brázda, 1949 (Liberec: Severografia). 174 s. : il. ; 20 cm
2) KOŤÁTKO, Jiří. Pozemková reforma v Československu. Praha : Min. inf. a osv., 1949 (Orbis, n.p.). 35 s. ; 21 cm.
3)CÍLEK, Roman. Čas přelomu : Reportážní kronika dramatického zápasu o českou vesnici v letech 1945-1949. [Praha] : ÚV Svazu družstevních rolníků ČSR, 1974 (Trutnov : Východočes. tisk. 16). 167, [1] s. ; příč. 8°
4) VÁCLAVŮ, Antonín. Ke sporům o zemědělské družstevnictví a kolektivizaci v Československu. Praha : Vysoká škola ekonomická, 1999. 81 s. ; 21 cm. ISBN 80-7079-934-X
5) JECH, Karel. Kolektivizace a vyhánění sedláků z půdy. Praha : Vyšehrad, 2008. 331 s. : il., portréty, faksim. ; 20 cm. ISBN 978-80-7021-902-7
6) Kolektivizace venkova v Československu 1948-1960 a středoevropské souvislosti / Petr Blažek a Michal Kubálek (eds.). V Praze : Česká zemědělská univerzita : Dokořán, 2008. 359 s. : il., portréty, faksim. ; 22 cm + 1 CD. (Bod) ISBN 978-80-7363-226-7 (Dokořán : váz.). ISBN 978-80-213-1799-4 (Česká zemědělská univerzita : váz.). ISBN 978-80-213-1749-4 (chyb.)
7) VOHRYZKA-KONOPA, František Josef. Venkov v temnu : Násilná socializace čs. zemědělství. München : Mezinárodní rolnická unie, 1989. 175 s. ; 17 cm
8) NOVÁČEK, František. Nová pozemková reforma. Praha : Brázda, 1948 (Aš : K. Berthold, n.s.). 64 s. ; 17 cm. (Zemědělské aktuality ; sv. 40)
Resumé: Rozebírá ve formě otázek a odpovědí zákon o nové pozemkové reformě (trvalá úprava vlastnictví k zeměd. a les. půdě), soupisové, výkupové a přídělové řízení, jakož i předpisy, jimiž se upravuje včleňování postižených zaměstnanců.
9) Sborník právních a ostatních předpisů k provádění pozemkových reforem po roce 1945 / výběr a uspořádání Jana Pšeničková. V Praze : Státní ústřední archiv, 1998. 203 s. ; 29 cm. ISBN 80-85475-45-6.
10) Edice: Zemědělské družstevnictví : kolektivizace zemědělství. Praha : Národní archiv, -- . (Edice dokumentů z fondů Národního archivu).
- podrobný rozpis jednotlivých svazků naleznete v el. katalogu NK ČR, odkaz viz výše
Dále by pro Vás mohly být užitečné články, které jsme nalezli v článkové databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl):
1) MATES, Pavel. Dozvuky pozemkové reformy / Pavel Mates. In: S '94. -- ISSN 0027-8009. -- Roč. 5, č. 48 (1994), s. 12
2) MARTÍNEK, Miroslav. Jak se rozdělovala půda : Dějiny pozemkových reforem v Československu, r. 1919-1948. In: Rudé právo. -- Roč. 1, (19910404), s. 2
3) KUČERA, Vladimír. Jak komunisté likvidovali sedláky. In: Mladá fronta Dnes Praha : MaFra 1210-1168 Roč. 17, č. 83 (20060407) In: Praha S. B/6 20060407
4) Před padesáti lety začala násilná kolektivizace venkova. In: Plzeňský deník. -- Plzeň. -- ISSN 1210-5139. -- Roč. 8, č. 45 (19990223), s. 8
5) BUREŠOVÁ, Jana. Zemědělství v českých zemích a na Slovensku v podmínkách "kolektivizace" 1949-1960 : (Poznámky k převratu v životě a práci zemědělců). In: Česko-slovenská historická ročenka 1998. Brno : Masarykova univerzita, 1998. -- ISBN 80-210-1976-X. -- s. 198-203
Pro témata z oblasti historie je také vhodné využít volně dostupných el. katalogů a databází Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz/ ) a Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR (katalog - http://aleph18.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=USDA a článková bibliografie (http://aleph18.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=USDC ).
Pro vyhledávání můžete použít klíčova slova jako např. pozemková reforma, kolektivizace. Pro ukázku uvádíme záznamy článků, které jsme nalezli v bázích Historického ústavu AV ČR:
Rychlík, Jan : Pozemková reforma v českých zemích v letech 1945-1948. In: Zemědělství na rozcestí 1945-1948. Sborník příspěvků z mezinárodní konference konané ve dnech 22.-23.9.1998. Uherské Hradiště, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti 1998, s. 7-22.
Burešová, Jana : Zemědělská politika v Československu v letech 1948-1960 jako součást vývoje komunistických režimů v Evropě. In: Sborník prací moravských historiků. Praha, ÚSD AV ČR 1996, s. 87-128.
Rokosová, Šárka : Administrativní opatření - jedna z forem perzekuce sedláků komunistickým režimem. Securitas imperii 10, 2003, s. 147-194. Rés. angl. s. 345, něm. s. 348-349. Administrative Massnahmen - eine der Formen der Persekution der Bauer durch das kommunistische Regime.
Slezák, Lubomír : KSČ v boji za uskutečnění první etapy poválečné pozemkové reformy v českých zemích. ČČH 24 [74], 1976, č. 2, s. 161-188. Rés. rus.
Doporučovali bychom Vám také nahlédnout do rešerše, kterou zpracovalo naše oddělení - Kolektivizace československého venkova 1945-1960 (značka rešerše RC-351/2006). Rešerše je velmi rozsáhlá a podrobně zpracovaná, je k dispozici k prezenčnímu studiu ve studovně Referenčního centra (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm) , záznamy je možné také kopírovat. Na požadání Vám služba ve studovně rešerši přinese.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.04.2009 13:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu