pozdě bycha honiti
Text dotazu
Z čeho vzniklo rčení \"pozdě bycha honiti\" ?
Odpověď
Dobrý den, rčení "pozdě bycha honiti" vyjadřuje stav, kdy se již nedá nepravit, co se událo, kdy je již pozdě litovat toho, co se stalo. Nejstarší písemný doklad používání lidového rčení "honit bycha" je podle Václava Flajšhanse z 15. století, později se vyskytuje ve sbírce Přísloví česká od Jana Blahoslava, úsloví znal i J.A.Komenský. Úsloví se vyskytuje i v Rosově slovníku a Čelakovského knize: Mudrosloví národu slovanského ve příslovích.
U slova "bych" se jedná o zpodstatnělý slovesný tvar kdybych, slovesný tvar vyjadřující čas minulý.
V knize Zákulisí slov do třetice je slovo "bych" výstižně přiblíženo: "Ten bych, kterého podle našich jazykově vtipných předků honíme, je slůvko bych vyskytující se ve větách, jimiž litujeme svých minulých činů nebo naopak nečinností." (s.19).
Podobným význam má rčení: Bycha za ušima hledat.
Zdroje:
NOVOTNÝ, Michal. Zákulisí slov do třetice. 1.vyd. Praha : Motto, 2006. ISBN 80-7246-304-7 (váz.)
ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd., v nakl. Academia 2. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1 (váz.)
Příruční slovník jazyka českého. I.díl. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu