Povinný výtisk elektronických publikací
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala zda existuje legislativní povinnost v České republice k odevzdání povinného výtisku u elektronických knih a zda je povinnost knihoven nabízet svým uživatelům elektronické knihy k vypůjčení. Ještě bych se ráda zeptala na informace ohledně Směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
zákon č. 37/1995 Sb. se nevztahuje na e-knihy.
Protože současná legislativa neřeší problematiku povinného výtisku elektronických publikací, tj. e-knih a e-periodik, je připravována novela (tzv. trojnovela), která má za cíl stanovení povinnosti shromažďování povinného výtisku elektronických publikací (e-depozitu).
Podle této legislativy NK ČR Praze zabezpečuje sběr, uchovávání a zpřístupňování vybraných informací, které jsou volně dostupné na území České republiky, a pořizuje databázi těchto informací, zřizuje databázi elektronických povinných výtisků neperiodických publikací a databázi elektronických povinných výtisků periodického tisku, k jejichž užívání jsou oprávněny Moravská zemská knihovna v Brně, Vědecká knihovna v Olomouci, Městská knihovna v Praze, Parlamentní knihovna, knihovna Národního muzea v Praze a krajské knihovny. Vydavatel tedy odevzdává povinný výtisk elektronického formátu NK ČR v Praze. Obsah databází pořizovaných NK ČR zpřístupňuje NK ČR a výše uvedené knihovny pomocí technických zařízení ve svém objektu, zpravidla v místě sídla. Každá z těchto knihoven poskytuje tentýž knihovní dokument v jednom okamžiku vždy jen jednomu uživateli výhradně pro účely výzkumu nebo soukromého studia; přitom jsou knihovny povinny zamezit možnosti zhotovení rozmnoženiny obsahu databáze nebo jeho části. NK ČR také zastupuje knihovny v jednání s kolektivními správci autorských práv. Trojnovela měla platit od 1. 1. 2022, bohužel neprošla doposud schvalovacím řízením. Další možný termín je od 1. 1. 2024, ale uvažuje se také o přípravě nového zákona.
Povinnost nabízet uživatelům k vypůjčení elektronické knihy (zatím) žádný zákon neuvádí.
Plný text Směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu naleznete zde:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX:32019L0790
Informace k ni pak např. zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sm%C4%9Brnice_o_autorsk%C3%A9m_pr%C3%A1vu_na_jednotn%C3%A9m_digit%C3%A1ln%C3%ADm_trhu
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
12.06.2023 16:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu