-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
pro zpracování semestrální práce bych potřebovala informace o tom, jaká byla na českých základních školách povinná četba v 50. a 60. letech. Již jsem hledala klasicky v městské a národní knihovně, ale tuto informaci se mi nepodařilo zjistit. Prosím, poraďte mi, kde by se takováto informace dala zjistit.
Dobrý den,
seznam povinné a doporučené literatury pro jednotlivé ročníky základních škol můžete nalézt v učebních osnovách všeobecně vzdělávacích škol. S pomocí Online katalogu Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) a Naskenovaných katalogů (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001) jsme dohledali následující:
* Národní škola : učeb. osnovy pro 1. až 5. postup. ročník všeobecně vzdělávací školy pro šk. r. 1953-54. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1953. (do studovny v Národní knihovně je možné knihu objednat přes Online katalog NK ČR http://aleph.nkp.cz/cze/nkc )
* Národní škola : Učeb. osnovy pro 1. až 5. postup. ročník všeobec. vzdělávacích škol. 1. vyd. Praha : SPN, 1954. (Národní konzervační fond - viz Online katalog NK ČR https://aleph.nkp.cz/cze/nkc )
* Národní škola : Učební osnovy pro 1. až 5. postupný ročník všeobecně vzdělávacích škol. 2. vyd. Praha : SPN, 1956. (objednat knihu je možné přes Naskenované katalogy (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001) - Generální katalog II > MOC - R-NEMZ > 029: NARG-NARZ > č. lístku 356)
* Národní škola. 1. vyd. Praha : SPN, 1957. (objednat knihu je možné přes Naskenované katalogy (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001) - Generální katalog II > MOC - R-NEMZ > 029: NARG-NARZ > č. lístku 351)
* Národní škola : 1. až 5. ročník. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1957.(objednat knihu je možné přes Naskenované katalogy (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001) - Generální katalog II > MOC - R-NEMZ > 029: NARG-NARZ > č. lístku 358)
* Český jazyk : učeb. osnovy pro 6. až 11. postup. roč. všeobec. vzdělávacích škol na rok 1953/54. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1953. (objednat knihu je možné přes Naskenované katalogy (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001) - Generální katalog II > ČERNYK - DOBROV > 003: ČESKOSLOVENSKO-ČEŠ > č. lístku 562)
* Český jazyk : učeb. osnovy pro 6. až 11. postup. roč. všeobec. vzdělávacích škol. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1954. (do studovny v Národní knihovně je možné knihu objednat přes Online katalog NK ČR https://aleph.nkp.cz/cze/nkc )
* Český jazyk : Učební osnovy pro 6. až 11. postupný ročník všeobecně vzdělávacích škol. 2. vyd. Praha : SPN, 1956.(objednat knihu je možné přes Naskenované katalogy (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001) - Generální katalog II > ČERNYK - DOBROV > 003: ČESKOSLOVENSKO-ČEŠ > č. lístku 564)
* Český jazyk a literatura : Metodika mateřského jazyka na národní škole : Učební osnovy. Praha : SPN, 1957. (objednat knihu je možné přes Naskenované katalogy (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001) - Generální katalog II > ČERNYK - DOBROV > 003: ČESKOSLOVENSKO-ČEŠ > č. lístku 367)
* Český jazyk a literatura : 6.-9. ročník. 1. vyd. Praha : SPN, 1960. (do studovny v Národní knihovně je možné knihu objednat přes Online katalog NK ČR https://aleph.nkp.cz/cze/nkc)
* Literatura pro mládež : Pomocná kniha pro pedagogické školy. 1. vyd. Praha : SPN, 1956. (objednat knihu je možné přes Naskenované katalogy (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001) - Generální katalog II > LEG - LURZ > 027: LIT-LITER > č. lístku 651)
Další učební osnovy a knihy k tématu můžete nalézt ve výše zmíněných zdrojích. K dohledávání vhodné literatury k tématu můžete použít taktéž Souborný katalog ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/skc či portál Knihovny.cz (https://www.knihovny.cz).
Se svým dotazem se můžete obrátit také na Národní knihovnu Komenského: https://www.npkk.cz/
Výchova a vzdělávání
--
Národní knihovna ČR
17.05.2011 07:45