Pověsti o oblasti Hané, resp. několika vesnic
Text dotazu
Dobrý den,
nemůžu za nic na světě přijít na název/autora knihy o pověstech z oblasti Hané, resp. menší oblasti kolem vesnice Pěnčín (http://mapy.cz/zakladni?x=1[…]p;id=3241&q=pěnč%C3%ADn), kde se narodila moje mamka (nar. v 50. letech). Nevím, zda v ní bylo přesně o Pěnčíně, či jen o okolních obcích...
Mamka vzpomíná na tuto knihu, že to byly pověsti z okolních vesnic, že se toho vždy jako děti bály. Kniha měla jen černobílé kresby, patrně formát A4, nejsem si ale nyní jistá.
Jednou ji patrně půjčila v dobré víře spolužačce a bylo po knize...
Prosím, pokud byste byli schopni něco vypátrat, byla bych Vám moc vděčná...
Odpověď
Dobrý den, ve fondu Národní knihovny ČR je několik knih pověstí a pohádek z Hané. Myslíme si, že byste mohl mít na mysli knihu SIROVÁTKA, Oldřich, ŠRÁMKOVÁ, Marta. Devětkrát les, třikrát ves. Ostrava: Profil, 1982., kde na str.99 je pověst Jak v Pěnčíně chytali vydru. Je možné, že kniha obsahuje víc pověstí, které se vážou k Pěnčínu, ale víc jsme knihou nelistovali (má přes 200 stran).
Další knihy vybíráme z elektronického katalogu NK ČR, na www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC:
Povesti Jevicska a Male Hane / Jiri Smeral ; [ilustrace Zdenek Podlezl]. -- Vyd. 1.. -- Jevicko : Mesto Jevicko, 2012. -- 71 s. : il. (nektere barev.) ; 24 cm
A vi to cele Prostejov : povidani a pribehy na motivy pohadek, legend, povesti, kramarskych pisni, historek a udalosti, ktere se vypravely v minulosti v Prostejove / Karel Foltin. -- Vyd. 1.. -- Prostejov : Mestska knihovna Prostejov, 2011-2012. -- 2 sv. (56, 52 s.) : il. ; 21 cm
Demanty casu pod Duranou / Oldrich Koudelka. -- V Usobrne : Obecni urad, 2009. -- 149 s. : il. (prevazne barev.), portrety ; 22 x 23 cm
Povesti a balady (z Valasska, Hane a Slovacka) / [redakcne pripravil Jaroslav Zapletal]. -- Vyd. 1.. -- Velehrad : Ottobre 12, 2003. -- 72 s. : il. ; 15 x 19 cm + CD
Kam az dohlednes : z veze tovacovskeho zamku / Bohumir Steger ; [z pozustalosti Bohumira Stegera vybrala a poznamkami opatrila Olga Nimmerfrohova]. -- Vyd. 1.. -- [Cesko] : Sdruzeni obci mikroregionu Stredni Hana, 2001. -- 128 s. : il. ; 24 cm
Devetkrat les, trikrat ves : Lidove povesti z Hane / Oldrich Sirovatka, Marta Sramkova ; Il. Anna Grmelova / /Aut.:/ Oldrich Sirovatka a Marta Sramkova ; Ilustr. Anna Grmelova. -- 1. vyd.. -- Ostrava : Profil, 1982. -- 207 s. : obr. ; 25 cm
Zaslymi stezkami : Povesti a zkazky z Male Hane / [Autor:] F. Tovarek ; Il. Kveta Jadrnickova. -- 1. vyd.. -- Jevicko : Mest. NV, 1972. -- 53, [3] s. ; 8
Mlsny hastrman : Povesti a vypraveni z Hane a Male Hane / Josef Vrbka ; Z autorovy pozustalosti vybrala, uspor., prevypravela a pozn. naps. Eva Kilianova ; Il. Jan Provaznik. -- 1. vyd.. -- Ostrava : Profil, 1970. -- 86, [1] s. : [4] barev. obr. pril. ; 8
Lidove povidky a povesti z Male Hane / Z okoli Bezdeci a Trnavky zapsal a upravil Josef Vrbka. -- Velke Opatovice : Historickovlastivedny krouzek pri ZV ROH n.p. MSLZ, 1966. -- 44 s. ; 4
Plkacke z hor a Male Hane : Pohadky a povesti / [Sebrala] Pavla Vacova ; Kresba Jar. Mackerleho. -- Boskovice : Okresni vlastivedne museum a vlastivedny krouzek DO, 1957. -- 7, [1] s. ; 8
Hanackym krajem Manesovym s povesti a zkazkou / Josef Vaca. -- 1. vyd.. -- Cechy pod Kosirem : Mistni nar. vybor, 1948. -- 44, [2] s. ; 8
Povidky lidu opavskeho a hanackeho / vydal a komentarem kriticko-bibliografickym opatril Jiri Polivka. -- V Praze : Nakladem Ceske akademie cisare Frantiska Josefa pro vedy, slovesnost a umeni, 1916. -- 176 stran ; 26 cm
Další:
VRBKA, Josef. Lidové povídky a pověsti z Malé Hané. Velké Opatovice: 1966
Soubor pověstí z Malé Hané vznikl za dvanáctiletého pobytu J. Vrbky v Bezděčí u Trnávky. Obsahuje necelé půl stovky čísel z několika malohanáckých vesnic, hlavně z Bezděčí, Unerázky, Staré Rovně, Vrážného, Biskupic, Lazů atd. Jde vesměs o pověrečné povídky (vodníci, světýlka, čarodějnice, bílá paní, můra, ohnivý pes, ohnivý muž) atd., vzácněji se vyskytují mezi nimi pověsti dějepravné a lokální. Většina látek obměňuje a lokalizuje motivy a syžety známé u nás povšechně, najdou se však mezi nimi i některé látky zvláštní a unikátní, jako pověsti o šimlíčkovi (str. 20), tajemné přadleně (21) nebo šedém chlapci (29). Sběratel uvádí u každého čísla místo zápisu, vypravěče a rok jeho narození; zapsané látky převyprávěl, [/] jde o citlivé a zdrženlivé stylizace, v nichž Vrbka dodržel všude kontury autentického podání, přidržel se i lidového vypravěčského stylu a zřekl se všech vlastních obsahových dodatků a stylistických "výzdob". Třebaže tedy nemáme před sebou folkloristické záznamy v nejpřísnějším slova smyslu, poslouží Vrbkova sbírka k poznání ústních tradic na Malé Hané i jako odborný pramen, a to tím spíše, že zápisy z tohoto regionu nejsou v naší literatuře ani v archívech početné. Ale jistě se stane i milou četbou v kraji, kde vznikla.
TOVÁREK, František. Zašlými stezkami: Pověsti a zkazky z Malé Hané. Jevíčko: Měst. NV, 1972.
Pokud ani jedna z knih, které Vám nabízíme, není ta pravá, napište. Budeme pátrat dál.
http://www.obecpencin.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.09.2015 08:00
Jana Zatloukalová píše:
Neděle 21.02.2016 19:36
Dobrý den, ani jedna kniha to bohužel není, psala jsem, že se mamka narodila v 50. letech, tak to nemohou být knihy ze sedmdesátých let, ale z doby jejího dětství...
PSK - admin píše:
Čtvrtek 25.02.2016 14:18
Odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. Děkujeme.
Petr Procházka píše:
Sobota 06.04.2019 10:41
Dobrý den,
řekl bych že paní se poptává po knize od Martina Strouhla - Báje a pověsti 1 a 2
Kniha obsahuje vynikající kresby od Huga Šilberského.
https://www.databazeknih.cz/knihy/baje-a-povesti-173217
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu