Pověsti
Text dotazu
Sháním knižní zdroje ohledně teorie pověstí (co jsou pověsti, jejich druhy apod.) do diplomové práce.
Odpověď
Text dotazu:  Sháním knižní zdroje ohledně teorie pověstí (co jsou pověsti, jejich druhy apod.) do diplomové práce.
Přestože tato odpověď má již charakter rešerše, kterou Městská knihovna Most běžně neposkytuje, níže uvádíme základní literaturu (nikoli však vyčerpávající seznam) k tématu (nikoli jen z fondu Městské knihovny Most). K otázce třídění pověstí doporučujeme hlavně Pourovou a Křivánkovou, v ostatních dílech se odkazujeme též na použitou literaturu. Zadané téma se často objevuje v různých formách i v internetových zdrojích (metodické listy apod.).  Pro účely diplomové práce každopádně doporučujeme literaturu prostudovat metodou „mít knihu v ruce“.
TENČÍK, F.: Slovníček literárních pojmů. Praha, Albatros 1976.
Slovník literární teorie. Praha, Čs. spisovatel 1984.
NĚMCOVÁ, Tereza. Historické proměny funkcí pražských numinózních pověstí [online]. 2015 [cit. 2018-09-18]. Dostupné z: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/137512. Vedoucí práce Petr Janeček.
POUROVÁ, L.: K otázkám třídění pověstí. In: Český lid 1963
KŘIVÁNKOVÁ, E.: Pověsťové soubory Aleny Ježkové. Bakalářská diplomová práce. Brno, FF MU 2011.
KARBUSICKÝ, V.: Báje, mýty, dějiny: Nejstarší české pověsti v kontextu evropské kultury. Praha, Ml. Fronta 1996.
KROLMUS,V.: Staročeské pověsti, zpěvy, hry, obyčeje, slavnosti a nápěvy. Praha, Plot 2011.
LIŠKA, V.: Tajemství českých kronik, pověstí a mýtů. Frýdek-Místek, Alpress 2014.
LUFFER, J.: Katalog českých démonologických pověstí. Praha: Academia, 2014
BAUER, A.: Čeština na dlani. Olomouc, Rubico 2000.
SOUKAL, J.:   Literární výchova pro 2. stupeň základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií: učebnice zpracovaná podle osnov vzdělávacího programu Základní škola. Praha, SPN 1998.
SOCHOROVÁ, M.: Kompletní přehled české a světové literatury. Havlíčkův Brod, Fragment 2007.
SIROVÁTKA, O.: Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno, Ústav pro etnografii a folkloristiku AV ČR 1998.
SIROVÁTKA, O.: Současná literatura a folklor. Praha, Academia 1985.
TŘEŠTÍK, D.: Mýty kmene Čechů: tři studie ke „starým pověstem českým“. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003.
KOČÍ, Petr. Postavení tématiky současných pověstí, fám a legend v mediálních studiích [online]. Praha, 2009 [cit. 2018-09-18]. Dostupné z: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/8001131354. Vedoucí práce Jan Jirák.
LUFFER, Jan. Klasifikace folklorní prózy (Návrh katalogu českých numinózních pověstí) [online]. 2011 [cit. 2018-09-18]. Dostupné z: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/25068. Vedoucí práce Bohuslav Šalanda.
Heslo Pověst v Ottově slovníku naučném:
https://cs.wikisource.org/wiki/Ott%C5%AFv_slovn%C3%ADk_nau%C4%8Dn%C3%BD/Pov%C4%9Bst
Heslo Pověst ve Wikipedii:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pov%C4%9Bst
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Městská knihovna Most
Datum zadání dotazu
17.09.2018 20:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu