Poválečný plat Edvarda Beneše
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě plat prezidenta republiky Edvarda Beneše v poválečných letech (1945-48) a jeho přepočet na dobový průměrný plat.
Podle jeho dekretu 56/1945 by to mělo být 3.3 mil. K ročně plus náhrady ve výši 3 mil.. O pár měsíců později po vydání dekretu však proběhla měnová reforma, a už jsem nenašel, do jaké míry to ovlivnilo jeho plat.
Odpověď
Dobrý den,
z Archivu Kanceláře prezidenta republiky jsme k platu prezidenta v roce 1945 obdrželi následující informace:
" plat prezidenta republiky byl stanoven zákonem, informace lze tedy dohledat také ve Sbírce zákonů. Roční plat 3 300 000 + 3 000 000 K stanovený dekretem č. 56/1945 Sb. byl vyplácen prezidentům republiky v této výši (v měsíčních splátkách) až do měnové reformy v roce 1953, kdy byl upraven na 660 000 + 600 000 Kčs. Prezidentu Benešovi byl po abdikaci vyplácen čestný plat 3 300 000 K ročně (od července do září 1948)."
Pokud máte hlubší zájem, můžete přímo v Archivu KPR do některých dokumentů nahlédnout.
Odkazy k problematice:
file:///C:/Users/SEDLACKOVAJ/Downloads/DPTX_2011_1__0_177166_0_118544.pdf
Jak uvádí Vencovský: "Další postup při řízení nové měny, která vznikla reformou v listopadu 1945, byl už výlučně záležitostí nového pohledu na peníze, nového pohledu na hospodářský systém a na řízení peněžního oběhu (už ne peněžní politiky). Vyústěním byla měnová reforma v roce 1953, která znamenala nehorázné ožebračení mnoha vkladatelů. Ti během jediné noci přišli o celoživotní úspory a stali se plně závislí na státních dávkách. Komunisté tak opět ukázali, že nic jim není cizí."
V rozhlasovém archivu je část projevu tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše ze dne 24. února 1946, který se zmiňuje o právě probíhající měnové reformě.
http://www.rozhlas.cz/leonardo/historie/_zprava/320280
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.11.2015 17:31
Anonym píše:
Pátek 20.11.2015 16:46
V kontextu těchto informací dostává projev prezidenta Beneše ze zmíněného odkazu, kde mimo jiné říká "Zchudli jsme, paní a pánové, a nezbývá než se načas uskrovnit.", zcela jiný rozměr.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu