poválečná architektura - kulturní dům Březnice (Karel Prager)
Text dotazu
Dobrý den,
v rámci semináře na fakultě dohledávám dobový tisk poválečné architektury ČSR, autorské články apod.
Rád bych se zeptal, kde lze podobné zdroje opatřit?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
nepíšete, zda se jedná o dva samostatné dotazy anebo v rámci historie poválečné architektury pouze o kulturní dům Březnice architekta Karla Pragera.
Dobové noviny  naleznete buďto v Národní knihovně, http://www.nkp.cz nebo knihovně Národního muzea http://www.nm.cz/Knihovna-NM/, popřípadě jiné knihovně v ČR http://aleph22.nkp.cz/cze/skcp .
Výběrová článková bibliografie, kde je možné dohledat některé autorské články, je v Národní knihovně je zpracována od roku 1953 do roku 1990 v papírové podobě a od roku 1991 v elektronické podobě. Pokud byste měl zájem o zpracování rešerše, upozorňujeme, že se jedná o placenou službu, http://www.nkp.cz/sluzby/reserse.
Ověřili jsme poválečné časopisy ( ve fondu NK ČR) zabývající se architekturou:
Od roku 1953 vycházel časopis Architektura vydávaný 6x ročně Svazem čs. Výtvarných umělců, Od roku 1959časopis Československý architekt vydávaný 26x ročně svazem architektů ČSSR Od roku 1958  časopis Výstavba a architektura vydávaný 20x ročně Výzkumným ústavem výstavby a architektury
Z báze Národní knihovny doporučujeme pro všeobecný přehled následující knihy :
1)[Č.záznamu: 000998181]
[10 století architektury. 6], Architektura 20. století / Zdeněk Lukeš. -- Vyd. 1.. -- Praha : Správa Pražského hradu : DaDa, 2001. -- 189 s. : il., mapy, plány ; 22 cm
2) [Č.záznamu: 000092273]
Od moderny k funkcionalismu : proměny pražské architektury první poloviny dvacátého století / Rostislav Švácha ; fotografie Jan Malý. -- Praha : Victoria Publishing, 1995. -- 590 s. : fot. (část. barev.), plány ; 21 cm
V bázi NKC Národní knihovny jsme nalezli následující záznamy týkající se Karla Pragera:
-[Č.záznamu: 001088822]
Karel Prager : prostor v čase : výstava architektonického díla z let 1950-2001, Lapidárium Betlémské kaple v Praze 27.11.2001-7.1.2002 / Blok architektů a výtvarníků, Architektonické studio GAMA / [koncepce katalogu, úvodní text a soupis díla Radomíra Sedláková]. -- Vyd. 1.. -- [Praha : ČVUT, 2001]. -- 61 s. : il. ; 23 cm
-[Č.záznamu: 002251039]
Karel Prager a Praha 5 : Galerie Portheimka, 7.11.-4.12.2011 : doprovodná publikace k výstavě / Radomíra Sedláková, Jakub Železný. -- Vydání: první. -- Praha : Informační centrum Praha 5, 2011. -- 41 stran : ilustrace (převážně barevné), plány ; 16 x 22 cm
V článkové databázi ANL Národní knihovny jsme nalezli následující záznamy :
-[Č.záznamu: 001541964]
V ateliéru Karla Pragera / [autor recenze] Jan Wollner. --  3 il.
In: Art + antiques. -- ISSN 1213-8398. -- Č. 12/1 (2013/2014), s. 64-66
-[Č.záznamu: 001588156]
Život a dílo architekta v proměnách doby / [autoři recenze] Oldřich Ševčík, Ondřej Beneš. --  Ilustrace
In: ERA 21. -- ISSN 1801-089X. -- Roč. 14, č. 2 (2014), s. 10
-[Č.záznamu: 000002244]
Hovoříme s Karlem Pragerem / Karel Prager ; Zaps. Hana Vrbová, Jiří Horský. --  1 obr
In: Architekt. -- ISSN 0862-7010. -- Roč. 36, č. 23 (1990), s. 8
-[Č.záznamu: 000690344]
Stavby architekta Karla Pragera / Rostislav Švácha. --  1 il.
In: Právo. -- ISSN 1211-2119. -- Roč. 11, č. 294 (20011218), s. 15
Podařilo se nám také dohledat přednášku z Filosofické fakulty UK "Česká architektura po roce 1945", http://duoppa.ff.cuni.cz/shared/files/prehled%20cz%20sylaby/51%20Ceska%20architektura%201945-1989.pdf,
Pokud jde o Kulturní dům v Březnici, zkuste  se obrátit se na Městský úřad http://www.breznice.cz/infocentrum/ a také na knihovnu ČVUT (Karel Prager byl absolventem ČVUT) ,  https://www.knihovna.cvut.cz/cs.
Doporučení odkazy :
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_architektura
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Prager
Pocta architektu Karlu Pragerovi. Sborník konference o Karlu Pragerovi, pořádané Galerií Orlovna a Galerií Portál Muzea Kroměřížska 19.4.2011-15.5.2011.
Karel Prager : prostor v čase : výstava architektonického díla z let 1950-2001. Praha, ČVUT 2001 [koncepce katalogu, úvodní text a soupis díla Radomíra Sedláková]
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.10.2017 10:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu