Používání pojmu právní moc v právním řádu
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě od kdy se v právním řádu používá pojem právní moc, kde je
původ tohoto právního institutu, kdy byl poprvé použit?
Odpověď
Dobry den,
omlouvame se za opozdenou odpoved. Vzhledem k tomu, ze oblast prava je velmi rozsahla a pomerne specificka, muzeme Vam poskytnout pouze dilci informace.
Pravni moci se venuji dve hesla v Ottove slovniku naucnem (http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/428715-pravni-moc,
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/319721-pravni-moc).
Dale jsme nalezli nekolik publikaci, ktere pojednavaji o pravni moci, bohuzel vsak jako laici nedokazeme posoudit, do jake miry obsahuji obecne platn informace o pravni moci. Pokud byste mela zajem, muzete si tyto knihy v NK CR sama prostudovat:
* MACURA, Josef. Zakladni otazky pravni moci civilnich soudnich rozhodnuti.
Brno : Universita J.E.Purkyne v Brne, 1972. 129 s.
* RUZEK, Antonin. Pravni moc a vykonatelnost rozhodnuti v trestnich vecech.
Praha : Nakladatelstvi Ceskoslovenske akademie ved, 1958. 163 s.
* BOURA, Ferdinand. Soudni rozhodnuti. Praha : Orbis, 1957. s. 98-126 (kapitola Pravni moc soudnich rozhodnuti).
* HOETZEL, Jiri. Ceskoslovenske spravni pravo. Cast vseobecna. V Praze :
Melantrich a.s., 1934. s. 339-344.
* HORA, Vaclav. Ceskoslovenske civilni pravo procesni. Dil II, Rizeni pred soudy prve stolice se stalym zretelem ke Slovensku a Podkarpatske Rusi. V Praze : Nakladem vlastnim, 1932. s. 412-416.
MACURA, Josef. Zakladni otazky pravni moci civilnich soudnich rozhodnuti.
Brno : Universita J.E.Purkyne v Brne, 1972. 129 s.
s. 5
... Zakladni vyznam rozboru a reseni problematiky spojene s institutem pravni moci, vsak prece lezi v oblasti teorie civilniho procesu. ... Mimo nasi pozornost proto zustavaji predevsim historicke aspekty institutu pravni moci. V podstate vsak snad mozno rici, ze problematika, kterou zkoumame, vykrystalizovala vlastne az v prubehu minuleho stoleti. Do te doby civilni pravo procesni nebylo povazovano za samostatne odvetvi prava, jehoz je predmet by byl odlisny od obcanskeho prava hmotneho...
s. 9, kapitola Procesni teorie pravni moci ... Procesni teorie pravni moci nasla svuj vyraz v obsahlem teoretickem dile K.Hellwiga [HELLWIG, Konrad.
Wesen und subjektive Begrenzung der Rechtskraft. Leipzig : Deichert, 1901.] a byla rozvijene zejmena Steinem. I kdyz dilci formulace teto teorie nachazime jiz v pracich Demeliovych, zustava nepochybnym, ze tuto teoretickou ve vsech jejich zakladnich aspektech vypracoval az Hellwig.
Zminenou knihu Konrada Hellwiga naleznete v digitalizovane podobe na http://www.literature.at/webinterface/library/ALO-BOOK_V01?objid=19010.
s. 9, kapitola Institut pravni moci v burzoaznich pravnich radech ...
Institut pravni moci je starym pravnim institutem. Byl znam jiz pravu rimskemu a nepochybne i pravu reckemu a muzeme jej od te doby sledovat ve vsech pravnich radech kulturnich narodu. Vyznam a obsah tohoto institutu nebyl ovsem v pravnich radech vsech spolecnesko-ekonomickych formaci stejny.
Jednou byl dusledne prosazovan, jindy byl zatlacen tak, ze prakticky neexistoval...
Doporucovali bychom Vam obratit se s Vasim dotazem spise na specializovana pracoviste - napr. Ustav statu a prava AV CR
(http://www.ilaw.cas.cz/index.php) nebo prislusne katedry Pravnicke fakulty Univerzity Karlovy
(http://www.prf.cuni.cz/pracoviste.php?id_pracoviste=100&level=4) ci jine univerzity.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.07.2008 11:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu