Potyčky a ústupová trasa - Budišov u Třebíče
Text dotazu
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda nevíte nějaké informace o potyčkách mezi německou armádou a sovětskými vojsky v okolí Budišova u Třebíče (případně kudy vedla ústupová cesta Němců). Chodím s detektorem a potřeboval bych pomoct s najitím dobré lokality.
Děkuji
Odpověď
Vážený pane (...),
Třebíč a její okolí byla osvobozena až 9. května 1945, kdy již značná část německých vojsk ustoupila na západ, tudíž zde nijak urputné boje neprobíhaly. Co se týče ústupu německé armády a místních reálií, asi jediným relevantním vydaným zdrojem je kniha Konec války na Třebíčsku, která obsahuje i kapitolu o obci Budišov (výňatky z Obecního zpravodaje a kroniky). Jinak se můžete orientovat  podle dobových map a poloze místních komunikaci (přikládám v přehledu literatury).
Pokud by Vám uvedené zdroje nestačily, doporučil bych kontaktovat regionální archiv nebo místní samosprávu, kde by měli mít k dispozici dobové kroniky (obecní, školní, farní) nebo zkuste dobové pamětníky, jsou-li ještě naživu.
Použité zdroje
Prukner, Zdeněk. Konec války na Třebíčsku. Vydání první. Třebíč: Akcent, 2019. 262 stran. ISBN 978-80-7497-293-5.
Zeměměřický úřad. Kraj Jihlavský. 1:200 000 ;. Praha: Vydal zeměměřický úřad, [1949]. 1 mapa : . Dostupné také z: https://digitalniknihovna.c[…]2a7b-4f66-84bd-532ae4906777
KLÍMA, Jan. Československý vojenský atlas, [1.] Mapová část. Praha: Naše vojsko, 1965, s. 357. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:5705cbd6-e4c6-48a2-ae90-db35b6dd32c6
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
13.03.2023 21:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu