Roky narození a úmrtí Antonína Šruta
Text dotazu
Potřebuji zjistit roky narození a úmrtí Antonína Šruta, pokladníka Národního divadla (tehdy Královského zemského českého divadla), redaktora Divadelního kalendáře.
Odpověď
Dobrý den,
nalezli jsme část odpovědi na Vaši otázku v novinách Národní listy, kde je zveřejněno úmrtní oznámení Antonína Šruta.
V Národních listech je uvedeno následující: „Včera zemřel v Praze III., Mělnická ulice 3., po dlouhé nemoci p. Antonín Šrut, bývalý pokladník Národního divadla a majitel domů ve věku 74 let“.
Jedná se o informaci z data 15.6.1919 tudíž zemřel 14.6.1919 a pokud odpočítáme 74 let, pak rok narození bude buď 1845 anebo 1844 (pokud do června roku úmrtí ještě neměl narozeniny). Přesné datum narození v dostupných zdrojích uvedené není.
Nalezli jsme ještě několik vedlejších doprovodných informací:
V licencované databázi Myheritage, kde její uživatelé sdílejí rodokmeny, rodinné vztahy apod., jsou zaznamenáni jeho rodiče Antonín Šrut a Barbora Šrutová (rozená Satranová), kteří uzavřeli sňatek 8. října 1843, tudíž narození k jednomu z daných dvou let sedí. K jejich synu Antonínovi (pokladníkovi Národního divadla) však podrobné údaje zpracované nejsou.
Pokud Vás zajímá přesné datum narození, pak můžete kontaktovat buď Archiv hl. města Prahy anebo Státní oblastní archiv v Praze, který spravuje matriky narozených ze Středočeského kraje, protože podle sňatku rodičů v Neratovicích je možné, že se nenarodil přímo v Praze.
Použité zdroje
• Národní listy. Praha: Julius Grégr, 15.6.1919, 59(140, ranní vydání), s. 6. ISSN 1214-1240. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:cdf78320-681d-11e7-8b50-001018b5eb5c
• MYHERITAGE. Genealogická databáze. Online. [2024]. Dostupné z: https://www.myheritage.cz/. [cit. 2024-03-07].
• ARCHIV HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY [AHMP]. Archiv hlavního města Prahy. Online. [2024]. Dostupné z: http://www.ahmp.cz/index.html. [cit. 2024-03-07].
• STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V PRAZE [SOAPRAHA]. Ebadatelna. Online. [2024]. Dostupné z: https://ebadatelna.soapraha.cz/pages/IndexPage?5. [cit. 2024-03-07].
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2024 09:48
Jan Pešula píše:
Čtvrtek 07.03.2024 22:08
Divadelní pokladník Antonín Šrut, uváděný i jako Šrůt a v matrikách Šruth, se narodil 20.12.1845 v Kostomlatech nad Labem jako syn hospodářského úředníka. 20.11.1878 se v kostele sv. Petra na Poříčí oženil s Paulinou Homolovou, dcerou pražského "nákladníka" (majitele domu s právem vařit pivo). Zemřel, jak už uvedla knihovna, 14.06.1919 v Praze-Malé Straně.
Zdroje:
- Archiv hl. m. Prahy, Soupis pražských obyvatel, list 330 • 1845 • Šrut, Antonín, https://katalog.ahmp.cz/pra[…]618600A675&scan=1#scan1 (datum narození 21.12.1845 v rozporu s matrikami)
- SOA Praha, Matrika narozených Kostomlaty nad Labem 05, s. 14, https://ebadatelna.soapraha.cz/d/7026/17#
- Archiv hl. m. Prahy, Matrika oddaných u sv. Petra na Poříčí, sign. PE O12, s. 228, https://katalog.ahmp.cz/pra[…]B04004&scan=233#scan233
- Zemřel ve farnosti Panny Marie Vítězné, kde budou matriky za rok 1919 dostupné až po roce 2025. Do té doby viz Národní listy v odpovědi knihovny, popř. Soupis pražských obyvatel.
Možná Vás ještě bude zajímat:
- Dalibor, 16.05.1896, roč. 18, č. 24-25, s. 187, https://ndk.cz/[…]/uuid:16236df0-b7f5-11e6-8c54-5ef3fc9ae867 - medailon k 25 letům u divadla, se stručným životopisem
- Jan Neruda: Pro české divadlo (1912), s. 423, https://ndk.cz/[…]/uuid:4d946b50-64b8-11e4-be62-005056825209 - "veselé příhody" z pokladny
- Divadelní kalendář 1885-1906, https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:e1b402b0-f964-11ed-8c5f-5ef3fc9bb22f , s dalšími "veselými příhodami" - Momentní obrázky z mé kanceláře, 1891, roč. 10, s. XXXII, https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:e05e323f-8de0-423a-bf27-528c20345f64
Základní data jsem zapsal na stránku https://www.wikidata.org/wiki/Q124767922 . Děkuji Národní knihovně za nalezení 90% požadovaných informací a tazateli za upozornění na zapomenutého autora.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu